lauantai 20. joulukuuta 2014

Mitä näet tässä kuvassa?



Kuvaa voi tulkita vaikka näin:


Suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluu, että näin joulun alla jokaista kehotetaan olemaan kiltti, koska Joulupukin pienet apulaiset - Tontut - kurkkivat ikkunasta. Tontut raportoivat näkemästään ja kuulemastaan Joulupukille, joka sitten jouluaattona palkitsee ihmisten kiltteyden tuomalla näille lahjoja.
Kuten tiedämme - tämä jouluperinne ei kohtele välttämättä kaikkia ihmisiä oikeudenmukaisesti, koska hyvin usein kuitenkin kunkin perheen taloudellinen tilanne ratkaisee sen, kuinka paljon ja kuinka kalliita lahjoja jaetaan.
Itse muistan joskus kovasti pettyneeni, vaikka olin mielestäni auttanut äitiäni kotitöissä ja pyrkinyt välttämään riitoja veljeni kanssa.
En kuitenkaan luopunut pyrkimyksestäni kohdella muita ihmisiä niin kuin toivoin heidän minua kohtelevan. Ymmärsin pian, että näin sain kuitenkin enemmän kuin mitä Joulupukin rekeen ikinä olisi mahtunut.

Kuvaa voi tulkita myös näin:


Se on otettu Lehmuksen yksikön neljännessä kerroksessa, mistä on peräti upeat näkymät yli kaupungin. Voit mm. nähdä sieltä kolme kirkontornia: Martin kirkon, Mikaelin kirkon ja Tuomiokirkon tornit.
Valitettavasti vain Lehmuksen pääkäyttäjät - alakoulun oppilaat - eivät yleensä pysty maisemasta nauttimaan, koska ikkuna on niin korkealla.
Kun sitten ikää karttuu, myös näköalat avartuvat. Tämä on ihmisen elämässä suuri mahdollisuus: kehittää itsestään avarakatseinen. Valitettavasti kaikki eivät käytä tätä mahdollisuutta. Moni tyytyy näkemään maailman hyvin kapea-alaisesti.

Kuvaa voi tulkita myös näin:


Tasa-arvo ymmärretään usein noin. Kaikki kolme tonttua kurottavat ikkunaan "samalta viivalta". Sanotaan, että kaikilla on mahdollisuus katsoa ikkunasta ja nähdä nuo kirkontornit, mutta eihän se ole totta, ellei...



auteta ja tueta niitä, jotka apua ja tukea tarvitsevat. Avun tarve ei välttämättä perustu siihen - kuten tässä kuvassa - että toinen on toista lyhyempi tai muuuten fyysisesti vähäisempi. Avun ja tuen tarve perustuu usein oppimisen edellytyksiin.

Hyvät Oppilaat. Olen pian päättyvän syyslukukauden aikana saanut olla mukana usean luokan oppitunneilla mukana ja toivon olevani tervetullut tunneille taas kevätlukukauden käynnistyttyä.

Olen nähnyt oppitunneilla paljon esimerkkejä siitä, kuinka te pystytte toimimaan toinen toisillenne apuna ja tukena. Se on toimintaa oikeudenmukaisuuden puolesta ja edistää todellista tasa-arvoa.

Kiitos kuluneesta syyslukukaudesta! On taas ollut ilo ja kunnia olla tämän koulun rehtori.

Oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta vuotta 2015!



Tämä on puheeni Syreenikujan yksikön kuusijuhlassa lauantaina 20.12.2015. Puhettani on innoittanut internetistä löytämäni lähde "Equality doesn't mean Justice".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti