maanantai 16. tammikuuta 2017

Kohti urheiluyläkoulukokeilua


Vasaramäen koulun liikuntalinjan seitsemänsien luokkien oppilaiden viikko alkaa lisätyllä liikunnalla fyysisten ominaisuuksien kiertoharjoitteluna. Piipahdin rytmiikan ja voimistelun sekä pienpelien ryhmissä tänään töihin tullessani.

Olemme aktiivisesti mukana valtakunnallisessa verkostossa, jota paikalliset urheiluakatemiat koordinoivat Suomen Olympiakomitean tuella.  Tämän verkoston tukemana olemme ottamassa seuraavan ison kehitysaskeleen.

Vasaramäen koulu on mukana Suomen Olympiakomitean koordinoimassa valtakunnallisessa urheiluyläkoulujen kokeiluhankkeessa.  Tämä kokeilu käynnistyy 1.8.2017. Mukana tässä kokeilussa tulee olemaan noin kaksikymmentä koulua eri puolilta Suomea. Kokeilulupaa on haettu Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Elokuussa aloittavat kaksi liikuntalinjamme seitsemättä luokkaa ovat kokeilun mukaisia urheiluluokkia.

Meillä on hyvät valmiudet kokeiluun. Mm. koulupäivän aikaisen ja koulupäivän yhteyteen sijoitetun liikunnan määrä on meillä kutakuinkin se, mitä kokeilussa tavoitellaan.

Kokeilu toteutetaan yhteistyössä seurojen ja lajiliittojen kanssa. Tämäkin on meille tuttua, vaikkakin yhteistyössä on vielä paljon kehitettävää - puolin ja toisin. Kokeilussa oppilaat opiskelevat myös uutta opintokokonaisuutta Urheilijaksi kasvaminen. Se sisältää monipuolista ominaisuuksia kehittävää liikuntatoimintaa, mutta myös muita urheiluun liittyviä tärkeitä sisältöjä, kuten  ajankäyttöä, ravintoa, lihashuoltoa, lepoa jne.
Kuluvan kevään aikana vertaamme uutta  opetussuunnitelmaamme Olympiakomitean laatimiin urheilijaksi kasvamisen opintokokonaisuuden sisältösuosituksiin ja teemme tarvittavat  muutosesitykset opetussuunnitelmaamme.
Urheilijaksi kasvaminen -sisältökokonaisuus on tarkoitus toteuttaa hyvinvointioppiaineitten avulla. Peruskoulun hyvinvointioppiaineiksi luen liikunnan, terveystiedon, kotitalouden ja oppilaanohjauksen. Urheilijaksi kasvaminen -sisältökokonaisuus voidaan myös toteuttaa monialaisina opintokokonaisuuksina uuden opetussuunnitelman mukaisesti.
Lisäksi pyrimme kehittämään etäopetusta, jotta urheilijan opiskelua voidaan tukea kilpailumatkojen ja leiritysten aikana.

Urheiluluokalle haetaan Wilmassa. Turun peruskoulujen 6. luokan oppilaiden huoltajille on lähetetty asiasta tietoa Wilman kautta.
Jos 6. luokan oppilas hakee liikuntalinjalle toisen kunnan peruskoulusta, käytössä on tämä lomake:
hakemus-6-luokkalaisille-jos-ei-ole-turun-wilmaa
Tämä lomake lähetetään sähköpostiliitteenä koulusihteeri Taru Marjamäelle, taru.marjamaki@turku.fi. Sitä ei pidä allekirjoittaa käsin tai skannata.
Hakuaika liikuntalinjalle päättyy maanantaina 23.1.2017. Wilman kautta hakeneiden valintatulokset näkyvät Wilmassa 1.3.2017.  Muille tieto valintatuloksesta lähetetään sähköpostilla tai perinnepostilla. Tuloksia ei anneta puhelimitse.

Liikuntalinjalle hakeneille järjestetään valintatestit. Tähän testiin ei lähetetä erillistä kutsua.
Kaikille hakijoille pakollinen yleistesti on perjantaina 27.1. klo 10.00-14.00 Vasaramäen koulun Syreenikujan yksikön alasalissa, Syreenikuja 1.
Oppilaalla on oltava omat eväät.

Testi on Olympiakomitean suosittelema valtakunnallinen soveltuvuuskoe yläkouluihin.  Linkki mallisuorituksiin löytyy osoitteesta http://www.kihu.fi/ylakoulujensoveltuvuuskoe .

Tanssi- ja voimisteluryhmään pyrkivien tulee osallistua yleistestiä täydentävään lajiosioon, joka on perjantaina 27.1. klo 8.00-9.30 Vasaramäen koulun Lehmustien yksikön liikuntasalissa, Lehmustie 7.
Jalkapalloryhmään pyrkivien tulee lisäksi osallistua  yleistestiä täydentävään lajiosioon, joka on keskiviikkona 1. 2. klo 10.00-12.00 Impivaaran jalkapallohallissa.
Taekwondoryhmään pyrkivien tulee lisäksi osallistua yleistestiä täydentävään lajiosioon, jonka ajasta ja paikasta informoidaan erikseen hakijoita.
Salibandyryhmään pyrkivien tulee lisäksi osallistua yleistestiä täydentävään lajiosioon, joka on maanantaina 30.1. klo 8.00-10.00 LeafAreenalla, Kärsämäentie 35.

7.-9. luokkien liikuntalinjaa koskeviin tiedusteluihin vastaa liikuntalinjan koordinaattori Kristiina Vanhanen, p. 040 1874887, kristiina.vanhanen@turku.fi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti