tiistai 17. joulukuuta 2013

Rauhallista Joulua!


 Hyvät Ystävät.

Kuluva lukuvuosi on Vasaramäen koulun 60. lukuvuosi. Tasan 60 vuotta sitten tämä liikuntasali oli silloisten koulun aikuisten ja oppilaitten toimesta muuntumassa juhlasaliksi koulun ensimmäistä kuusijuhlaa varten.
Koulua oli käyty tässä rakennuksessa syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Voisin kuvitella, että lukuvuoden alkaessa rakennustöitä ei vielä oltu saatu päätökseen. Pitkän aikaa oppilaiden ja koulun henkilökunnan lisäksi täällä työskenteli rakennusväkeä, jonka tehtävänä oli saattaa tämä kaunis rakennushanke valmiiksi.

Niinpä vasta keväällä oltiin valmiit järjestämään koulun viralliset vihkiäiset. Juhlapäiväksi päätettiin maaliskuun 26. päivä, jota sen jälkeen alettiin joka vuosi juhlia Vasaran päivänä.

Kun Vasaramäen ja Kupittaan koulut sitten 4.4. 2009 yhdistettiin koulun henkilökunnan kokoontuessa tätä varten yhteen, alettiin tuota päivää pitää Uuden Vasaran päivänä ja maaliskuun 26. päivää Wanhan Vasaran päivänä.

Seuraava Wanhan Vasaran päivä onkin siis erityisen merkittävä. Se on vanhan Vasaramäen koulun 60-vuotispäivä.

Juhliin on valmistauduttu jo usean vuoden ajan Turun kaupungin kiinteistöjen peruskorjaamisesta vastaavien tahojen toimesta ja juuri nyt tuo työ ollaan saamassa päätökseen.
Rakennustöiden ja koulutyön samanaikaisuuteen me kouluväki olemme tottuneet ja sopeutuneetkin.
Yhteistyö on ollut sujuvaa. Tilojen käyttäjän edustajana olen tuntenut tulleeni kuulluksi peruskorjauksen eri vaiheissa.  Tässä viimeisessä vaiheessa vertaus "kuin yhtä perhettä" - ei sekään ole kaukaa haettu.

Haluan koulumme koko henkilöstön ja oppilaittemme puolesta kiittää Teitä kaikkia osaajia, jotka olette olleet mukana tässä rakennuksemme A-osan peruskorjauksessa.

Syreenikujan yksikön osalta syyslukukausi on ollut merkittävä. Lukio on muuttanut pois ja valtuuston hyväksymät muutokset kaupungin kouluverkossa vahvistavat sen, että Syreenikujan yksikkö toimii vielä vuosia Vasaramäen yläkoulun tilana - aina siihen saakka, kunnes Skanssiin rakennetaan uusi koulu. 

Kyseessä on niin pitkä aika, että Syreenikujan yksiköstä - siis Kupittaan koulutalosta -  on pidettävä hyvää huolta.

Lukion lähtö mahdollisti uudet toiminnot: vast'ikään maahamme muuttaneille yli 15-vuotiaille suunnatun valmistavan opetuksen ja toisaalta peruskoulua täydentävän lisäopetuksen, joka meillä on YsiPlus. Näiden toimintojen arki on haastavaa pioneerityötä. YsiPlus-ryhmä on esimerkiksi opettanut kantapäänkin kautta, mihin suuntaan ja miten toimintaa tulee kehittää tulevina lukuvuosina.

Haluan tässä yhteydessä erityisesti kiittää VALMO-ryhmän Mirellaa ja Milaa sekä YsiPlus-ryhmän Juhaa ja Opaa ja muita ryhmän opetukseen mukaan lähteneitä sekä OPO-Maijaa  ennen kaikkea rohkeudesta.

Alakoulun syksyä ovat leimanneet monet kansainväliset vierailut ja muut kontaktit. Joulukuun alussa saimme toimia eurooppalaisen yhteistyöhankkeemme Fit, fair and successful isäntinä. Juuri nyt meillä ja muissa hankekouluissa Englannissa, Kyproksella, Ruotsissa, Saksassa, Sloveniassa ja Turkissa pohditaan yksilön ja ryhmän sosiaalisten taitojen kehittämistä, jotta tulisimme toimeen entistä paremmin toistemme kanssa.

Sosiaalinen kestävyys on teemamme myös Vihreä Lippu -ohjelmaa toteuttaessamme.

Kunnioittaa toista ihmistä ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Koulun arjessa tulee havainneeksi, kuinka osaamisessa tällä ihmisen toiminnan keskeisellä alueella on suuria puutteita.
Olen asiasta paljon enemmän huolissani kuin siitä, että Shangai on mennyt Suomen ohi matematiikan osaamisessa.

Kasvatustehtävämme on äärimmäisen tärkeä. Mutta kuitenkin voimme olla korkeintaan avuksi niille, joilla on vastuu  lapsensa kasvatuksesta: lapsen vanhemmille.

Vanhempainyhdistyksemme Vaskun Vanhemmat on tärkeä toimija, kun sovimme työnjaosta yhteisessä kasvatustehtävästämme.

Meillä kaikilla tulee olla unelma - miksei useampikin. Pyrkiessäni omaan unelmaani, unelmieni kouluun - toivon samalla mahdollistavani muidenkin unelmat - vähintäänkin olematta niiden toteutumisen esteenä.

Unelmat eivät toteudu ilman halua ja kykyä tarttua haasteisiin. Jokainen koulupäivä tarjoaa tähän lukuisia mahdollisuuksia.


 

Koulutus on voimakkain ase, jota voi käyttää maailman muuttamiseen.

Kuvan sitaatti on Nelson Mandelan puheesta Witwatersrandin yliopistossa vuonna 2003. Nelson Mandela kuoli joulukuun 5. päivänä.

KIITOS KULUNEESTA SYYSLUKUKAUDESTA!


Tämä on puheeni Vasaramäen koulun henkilökunnan ja koulun yhteistyötahojen perinteisessä joulukahvitilaisuudessa keskiviikkona 18. joulukuuta 2013 Lehmuksen juhlasalissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti