sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Kyösti Kallion kuva


Kyösti Kallio toimi Suomen tasavallan neljäntenä presidenttinä 1937 - 1940.

Noin vuosi sitten Lehmuksen yksikössämme taas yksi peruskorjausvaihe oli valmis. Sen myötä oli aika palauttaa tasavaltamme presidenttien muotokuvat takaisin paikalleen sille käytävälle, joka johtaa kuuluisalle Huokausten sillallemme.

Näin tässä oppimistapahtuman edellytykset ja annoin tehtävän kahdelle kuudennen luokan pojalle: "Laittakaa presidenttien kuvat seinälle oikeassa järjestyksessä. Tässä laatikossa ovat kuvat ja tuossa ovat tikapuut."

Pojat ryhtyivät työhön, mutta olivat pian murheellisen näköisinä työhuoneeni ovella. -Kallio putosi, sanoi toinen ja toinen näytti taulua, jonka lasi oli säpäleinä.

Lohdutin poikia ja kävimme yhdessä tarkastamassa heidän työnsä tuloksen. Presidentit olivat oikeassa aikajärjestyksessä - Kyösti Kalliota varten seinässä oli koukku oikeassa paikassa.

Kangaslahden Olli kävi sitten käymässä työhuoneessani. Pyysin Ollia viemään Kyösti Kallion hyväksi kokemaani kehystämöön, kun tiesin Opan asuvan ihan siinä vieressä. 

Vuosi siinä vierähti. Seuraavakin peruskorjausvaihe oli ohi ja valmistauduimmme joulunalusviikolla perinteiseen kahvihetkeemme, johon aina yritämme muistaa kutsua kaikki koulun arjessa tai arkeen vuoden aikana tavalla tai toisella vaikuttaneet ihmiset.

Huomasin, että Kyösti Kallio puuttuu edelleen. Saman huomaisivat varmaan vieraammekin. Kiusallista.

Kiiruhdin tuohon kehystämöön ja ehdinkin sinne juuri ennen sulkemisaikaa. Mentaalisesti yrittäjä oli jo selvästikin sulkenut liikkeensä. Siinä hän istui ja rupatteli toisen mieshenkilön kanssa. Liike toimi selvästikin kulmapubina, mikä alueelta nykyään puuttuukin.

Aina palvelualtis yrittäjä ponnahti ylös ja minä tervehdittyäni kumpaakin kysyin nolona, oliko liikkeessä vielä koulumme Kyösti Kallion muotokuva. Yrittäjä meni takahuoneeseen.

Ystävänsä kysyi:"Eikös Kyösti Kallio kuollut Helsingin rautatieasemalle?". Vastasin, että niin se taisi olla.

Pian yrittäjä tuli takaisin.

"Tässä se on. Mutta en ole tehnyt sille mitään. Kun toimeksianto jäi aikanaan hieman epäselväksi..."

Sanoin, että jos uusi lasi.

Hän sanoi, että se olisi valmis heti seuraavana päivänä.

En hakenut Kyösti Kallion muotokuvaa seuraavana päivänä. Haen sen kuitenkin ennen kuin kevätlukukausi alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti