sunnuntai 29. joulukuuta 2013

On tammikuu - synkkä ja tipaton.


Jenni Vartiainen laulaa:" On tammikuu - pitkä ja tipaton; tammikuu - synkkä ja hipaton.Vain sinusta oon selvästi päihtynyt, tähän elämään uudestisyntynyt."

http://www.youtube.com/watch?v=y1AcZWazdts


Kappale puhuttelee ajankohtaisuudellaan. Joulun ajan ja joulun jälkeinen kiireetön yhdessäolo minulle läheisten ihmisten - ennen kaikkea vaimoni Eijan -  kanssa on tehnyt minulle hyvää.


Omalla kohdallanikin edessä on niin tipaton kuin hipatonkin tammikuu, jonka suuri osa meistä suomalaisista kohtaa nyt  ilman lumipeitteen maisemaa valaisevaa vaikutusta. Valolla on selkeä yhteys hyvänolon tunteeseen – pimeyden nähdään olevan yhteydessä väsymykseen ja alakuloon.

Joulun alla kirjoitin virkani puolesta Joulupukille ja luin kirjeeni niin ala- kuin yläkoulunkin henkilökunnalle ja oppilaille. Toivoin Joulupukin toteuttavan taatusti ympäristöystävälliset lahjatoiveemme: positiivista ajattelua ja huumoria.

Koska tiesin Joulupukilla olevan aattona kovan kiireen, pyysin häntä jättämään nämä lahjansa meidän itsemme toinen toisillemme jaettavaksi kevätlukukauden aikana.

Tammikuussa meidän pitää saada paljon aikaan.

Opettajien viikkotyöaikaan kuuluu kolme tuntia yhteiseen suunnitteluun: kodin ja koulun väliseen yhteydenpitoon ja yhteistyöhön koulussa muiden opettajien ja muun henkilökunnan kanssa ja yhteistyöhön koulun ulkopuolisten tahojen kanssa.

Nyt kevätlukukauden alussa tulisi kyetä mahdollisimman hyvin näkemään yhteissuunnitteluajan tarpeet ja sopimaan käytännöistä. 

Tarvetta keskusteluun ja niiden pohjalta asioista yhdessä sopimiseen on:

On tärkeää päivittää koulun tapahtumakalenteri kevätlukukauden osalta, jotta esimerkiksi yhteiset me-henkeä vahvistaviksi suunnitellut tapahtumat ovat sitä.  Kevään huipentumana näen Wanhan Vasaran 60-vuotisjuhlan maaliskuun 26. päivänä.

Hyvien käytöstapojen yhteinen edistäminen on yksi tämän lukuvuoden tavoitteistamme niin ala- kuin yläkoulussakin. Sovitut yhteiset toimenpiteet ovat jääneet toteutettaviksi tänä keväänä. Vielä joulukuussa halusin laajentaa tähän liittyvää keskustelua antamalla puheenvuoron alakoulussa opettajille, jotka palasivat innostuneina hyvekasvatus-koulutuksesta. Ajankohta keskustelulle oli huono. Tuo keskustelu tarvitsee ehdottomasti uuden tilaisuuden. Mielestäni tarvitsemme toimintamallin, jonka avulla oppilasta ei pelkästään pyydetä olemaan kunnolla, vaan hänelle annetaan keinoja omakohtaisesti parantaa ja korjata omaa käytöstään.

Tammikuussa järjestämme esittelytilaisuuksia. Niihin meidän pitää olla hyvin valmistautuneita.

Keskiviikkona tammikuun 8. päivänä klo 18.00 alkaen Lehmuksen yksikön ravintola Kokkikukossa kohtaamme tulevien 1. luokkien oppilaiden vanhemmat. Samaan aikaan on koulutulokkailla mahdollisuus osallistua Vaskun Pomppuun liikuntasalissa. Tämän tekee mahdolliseksi vanhempainyhdistyksemme Vaskun Vanhemmat ry.

Torstaina tammikuun 9. päivänä klo 18.00 alkaen Lehmuksen yksikön auditoriossa järjestämme alakoulun 3.-6. luokkien liikuntalinjan esittelytilaisuuden. 

Torstaina tammikuun 16. päivänä klo 18.30 alkaen Syreenin yksikössä järjestämme yläkoulumme esittelytilaisuuden. Tilaisuudessa esittelemme myös yläkoulun liikuntalinjaa.

Tulevan lukuvuoden 2014-2015 suunnittelu alkaa siis käytännössä heti tammikuussa. On tärkeää, että opettajakunta kokonaisuudessaan hahmottaa tämän prosessina, jossa jokaisen on mahdollista tulla kuulluksi. Resurssit tulevat olemaan huomattavasti kuluvan lukuvuoden resursseja niukemmat, mikä edellyttää valintojen tekemistä ja sinä onnistumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti