perjantai 31. toukokuuta 2013

Hyvät Vasaramäen koulun seitsemänsien, kahdeksansien ja yhdeksänsien luokkien oppilaat.Englantilainen rehtori vietti vapun jälkeen muutaman päivän Lehmuksen yksikössä varjostaen minua yrittäen saada selville, mikä on maailman parhaan koulun – niinhän suomalainen koulu on rankattu – salaisuus.

Eilen hain postista kirjatun kirjeen. Se oli Englannista. Siinä oli kiitoskirje tuolta kollegaltani ja jalkapalloseura Colchester United FC:n huivi. Olin otettu. Colchester United pelaa Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Päättyneellä kaudella se oli 20. kahdenkymmenen neljän  joukkueen sarjassa. Kotipeleihinsä se näytti keränneen keskimäärin 4000-5000 katsojaa.

Päätin laittaa huivin joksikin aikaa Opelini takaikkunalle. Niinhän ihmiset tekevät, kun haluavat ”tunnustaa väriä”.
Samassa autokatoksessa – naapurini bemarissa – on takaikkunalla Bayern Münchenin huivi ja pari seuran lippalakkia.

Mitä järkeä on liputtaa Colchester Unitedin puolesta, kun netistä saisi viikossa Bayernin huivin? Onhan selvää, että Bayern München on parempi kuin Colchester United.

Vai onko sittenkään? Asia ei ole ihan selvä – ei ainakaan, jos mielipidettä kysytään tuolta tuntemaan oppimaltani englantilaiselta rehtorilta. Tai 5862 katsojalta, jotka olivat todistamassa seuran viimeistä sarjasijoituksen kannalta ilmeisen merkityksetöntä kotiottelua Shrewsburyä vastaan.

Urheiluun liittyy ranking, sarjataulukot ja pistepörssit. Niiden perusteella tehdyt johtopäätökset saattavat olla hyvinkin vääriä.  Em. kahden seuran menestystä mitatteassa tulee esimerkiksi huomioida tilanne kauteen lähdettäessä ja kuinka paljon on käytössä rahaa.

Vielä huonommin ranking sopii koulujen vertailuun.

Lukuvuosi on taas päättymässä.

Huomenna lauantaina lukuvuoden 190 päivää on takana. Niin monta päivää – poissaolopäiväsi toki pois lukien – olet taas käynyt koulua.

Toivottavasti hyvää koulua.

Mitä mieltä sinä olet koulustasi?

Oletko tyytyväinen?

Tyytyväisyys on opittu tapa, hankittu taito. Se ei ilmaannu pudotessasi juuri oikeiden olosuhteiden keskelle.

Koulun muodostavat sen voimavarat: koulun oppilaat ja koulun aikuiset työntekijät. Kaikkea muuta voi kutsua koulun olosuhteiksi, joille ei aina voi mitään.

Siis kuitenkin itse vaikutat eniten siihen, viihdytkö täällä koulussa, teetkö työtä edellytystesi mukaisesti työn iloa kokien. Samalla sinun on muistettava, että se, mitä sanot ja teet ja miten toimit, on sangen merkityksellistä meille muille.Hyvät 7.-8. luokkien oppilaat. Lukuvuoden päättymisen yhteydessä huomenna saatte lukuvuositodistuksen.


Jos todistuksesi arvosanat eivät vastaa sitä, mihin sinulla olisi mahdollisuus, muistutan, elokuussa alkaa taas uusi mahdollisuus. Me koulun aikuiset olemme valmiit tukemaan sinua, mutta emme voi tehdä asioita puolestasi.

Hyvät  yhdeksänsien luokkien oppilaat. Te saatte huomenna peruskoulun päättötodistuksen. Minulla on ilo ja kunnia olla siinä tilaisuudessa läsnä.

Tulevan illan käytän pohtiakseni, mitä teille siinä tilaisuudessa sanon.

Tämä on kaikille teille - koko Vasaramäen yläkoululle: Kiitos kuluneesta lukuvuodesta. On ollut hienoa olla Vasaramäen koulun rehtori tänäkin lukuvuonna. Hyvää kesää.

Rehtorin puhe yläkoulun kevätjuhlassa Syreenikujan yksikössä perjantaina 31.5.2013
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti