perjantai 29. toukokuuta 2015

Hakuna matata

Tämä kuva on Chepyuan Primary School -koulusta. Koulu toimii Kenian Mogotiossa.

Hakuna matata on monelle tuttu Lion King -animaatioelokuvasta, jossa kaverukset Timon ja Pumba sitä laulavat. Se on swahilin kieltä ja tarkoittaa: "Ei huolen häivää."

Lukuvuosi on nyt päättymässä. Hakuna matata sopii tähän hetkeen. Se, että kuulee Afrikassa jonkun niin sanovan, ei tarkoita, että asiat eivät voisi hänen kohdallaan olla paremmin.

Näen sen pikemminkin osoituksena positiivisesta elämän asenteesta; uskosta hyvään huomiseen. 

Tulin eilen viikon matkalta Keniasta.

Sain uusia ystäviä. Eräs heistä sanoi minulle hyvin viisaasti: "Tiedät, minne menet, vasta sitten, kun olet perillä."

Hyvä peruskoulun pian päättävä yhdeksännen vuosiluokan oppilas. Toivon, että sinulle on nyt selvä, miten matkasi tästä jatkuu.

On hyvä, jos sinulla on tulevaisuuden suunnitelmia. Toisaalta on hyvä, jos nuo suunnitelmat eivät ole liian valmiit. Silloin jää tilaa yllätyksille.

Kun sitten olet päässyt mielestäsi jossain elämäsi vaiheessa perille, haluaisin kuulla sen sinulta - sinun oman tarinasi.


Vietin matkallani paljon aikaa Nairobin Korogochossa. Elämän olosuhteet tuossa arviolta 200 000 ihmisen slummissa ovat sanoin kuvaamattoman kovat.


Kuitenkin - sain tavata nuoria aikuisia ja kuulla heidän menestystarinansa, joille yhteistä oli usko siihen, että ihminen voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. He olivat löytäneet omat voimavaransa ja toimivat nyt yhteisönsä hyväksi.

Hyvät Vanhemmat. Hyvät koulun aikuiset. Hyvät Oppilaat.

Koulu on yhteisö, jonka hyväksi sen jäsenillä on mahdollisuus toimia. Toimimme toinen toisillemme roolimalleina - joko hyvinä tai huonoina. Me opimme roolimallien kautta. On siis ilmeisen tärkeää, että kykenemme toimimaan toinen toisillemme esikuvina hyvässä.

Hyvät yläkoulun oppilaat. Loppujen lopuksi vain pieni joukko teistä tulee näin lukuvuoden lopussa huomioiduksi erilaisin stipendein tai muiden huomionosoitusten muodossa.

On paljon sellaista myönteistä osaamista ja lahjakkuutta, joka jää valitettavasti ilman erityistä huomiota. Auttamishalu ja kyky huomioida muut ihmiset ovat esimerkkejä tästä.

Me aikuiset emme välttämättä tunnista emmekä tunnusta kaikkea tätä osaamista. Tänään viimeistään on aika kiittää. Auta sinä meitä aikuisia. Ennen kuin lähdet tänään viettämään lomaa, kiitä häntä, jolta olet kokenut oppineesi tai joka on auttanut tai muutoin tukenut sinua.

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta 2014-2015! Hyvää kesää!

Jyrki Välimäki, rehtori


Tämä on puhe 7.-9. luokkien, YsiPlus- ja VALMO-ryhmien kevätjuhlassa 30.5.2015.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti