torstai 29. marraskuuta 2012

Kimara-ryhmä toi eri kieliä tutuiksi 7-luokkalaisille Vasaramäen koulussa

”Tässä teille passit ja hiukan rahaa, matka voi alkaa!”

Kimara-ryhmä on neljän kielen kieliverkostojen pohjalta syntynyt yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on edistää espanjan, ranskan, saksan ja venäjän opintoja Suomen kouluissa. Ryhmä vieraili Turussa, Vasaramäen koulussa, 26.11.2012 matkustaen seitsemäsluokkalaisten kanssa Vladivostokin satamaan, berliiniläiselle salsaklubille sekä Norsunluurannikolla sijaitsevaan ranskalaiseen kahvilaan selvittäen visaista salapoliisitehtävää.

Mitä tarkoittaa cannelle ja minkä maalainen on Didier Drogba?

Matka alkoi, kun alkuperäisasuun pukeutunut heimolainen antoi ”lentokentällä”, eli koulun aulassa tehtävän, passit ja rahaa sekä seuraavan johtolangan. Ensimmäinen määränpää olisi ranskalainen kahvila Norsunluurannikolla. Sinne siis!   
Yllä: Vasaramäen koulun 7A-luokkalaiset hakemassa reissun alussa passit ja rahaa.
Yllä: Norsuunluurannikolla sijaitsevassa ranskalaisessa kahvilassa on tunnelmaa!

Kun ranskalaisessa kahvissa tarjoilija kysyi orange-sanan merkitystä suomeksi, vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: ”No appelsiini totta kai!”. Muitakin tuttuja ranskalaisia asioita kahvilasta löytyi, ja jollei vastaus mennyt heti oikein, niin viimeistään paperipussista löytyvien tuoksuvinkkien avulla sanan oikea merkitys saatiin selville. Löytyihän kahvilan seinältä kuva myös tutusta ranskaa puhuvasta jalkapalloilijasta, Didier Drogbasta, jonka tämänhetkistä peliseuraa pohdittiin kuumeisesti. Kun kahvilan ratkaisutehtävä oli suoritettu, lähdettiin kohti berliiniläistä salsaklubia, jossa kuubalainen tanssijatar jo odottelikin tanssioppilaitaan espanjalaisin tervehdyksin.
Kun askeleet saatiin salsaklubilla hiottua, oli jälleen aika matkustaa uuteen maahan. Tällä kertaa vuorossa Vladivostokin satama, ja siellä Venäjän laivaston alus. Laivalla matkustajia odottivat kapteeni ja perämies, joiden jämptiä ja järjestelmällistä toimintaa saattoi vain ihailla! Jälleen saatiin uusi pulma purtavaksi, tällä kertaa oli vuorossa oman etunimen kirjoittaminen kyrillisillä kirjaimilla.
Kaikkien näiden maiden lisäksi koulun pihalla oli bussi, jossa sai testata tietojaan tietovisan merkeissä tänään tutuksi tulleista kielistä ja kulttuureista. 
 Yllä: ...ja sitten salsataan!
 

Yllä: Venäläisen laivaston aluksen miehistöllä oli jopa raidat paidoissa prikulleen suorassa.  

Kielirajojen yli tapahtuvaa toimintaa

Kimara-ryhmän tehtävänä on edistää espanjan, ranskan, saksan ja venäjän opintoja Suomen kouluissa. Toimintaa tukee Opetushallitus ja osin kunkin kielen kulttuuri-instituutit.
- Toimintamme on kielirajojen yli tapahtuvaa, jossa painotetaan kielten opiskelemisen tärkeyttä. On tärkeää, että oppilaat näkevät kielten sekoittumisen eri maissa, eli esimerkiksi vain Ranskassa ei puhuta ranskaa. Tämä on neljäs kerta, kun teemme tällaista kiertuetta ja oppilaat ovat ottaneet meidät kouluissa erittäin hyvin vastaan, kertoo Venäjän kielen ja kulttuurin verkostosta Minna Tuhola.

Kielten rikkautta

Myös Vasaramäen koulussa otettiin Kimara-ryhmä innolla vastaan. Olihan tämä harvinaislaatuinen tilaisuus saada näytteitä monesta eri kielestä samana päivänä.
– Tämä oli todella hienoa, että saimme Kimara-ryhmän Turkuun. Vasaramäen koulun lisäksi Kimara-ryhmä käy Turussa myös Puropellon koulussa, joten kahden päivän aikana noin 200 oppilasta pääsee tutustumaan näihin kieliin. Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa eri kieliä voitaisiin opettaa esimerkiksi koulujen yhteistyössä, sanoo Vasaramäen koulun ranskan ja englannin opettaja Anita Zenger.
Vasaramäen koulussa puhutaan suomen lisäksi myös viroa, somaliaa, kurdia, arabiaa, vietnamia, kiinaa, daria, venäjää ja kosovoa. Oppilaat saavat oman äidinkielen opetusta, jonka lisäksi koulussa opiskellaan englantia ja ruotsia sekä vapaavalintaisena saksaa tai ranskaa.

Lähde: http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=402412&nodeid=4656
Tämä teksti ja nämä kuvat eivät siis ole minun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti