tiistai 4. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivän aattona vuonna 2012

Ryhmäpaine on omituisen ristiriitainen ilmiö. Toisaalta -  ryhmäpaineen alla tunnemme tarvetta toimia kuten muutkin saadaksemme ryhmän kunnioituksen. Mutta samalla on lähes aina niin, että näin toimiessaan yksilö usein päätyy menettämään oman itsensä kunnioituksen ja jopa hankkii itsensä vaikeuksiin -  joskus vaarantaen terveytensäkin.

Kun luokassa jotakin oppilasta kiusataan, tuntuu usein käsittämättömältä, miksi niin monet siihen osallistuvat, jollei muutoin,  niin seuraamalla kiusaamista vierestä - puuttumatta siihen; esimerkiksi kertomalla havainnoistaan jollekin koulun aikuisista. Kiusaamisen kohteeksi joutuvalla on hyvin usein vain yksittäisiä puolustajia.

Ryhmäpaine voi myös heikentää oppimistuloksia. Yksilölle voi luokassa tulla tunne, että jos asettaa itselleen kunnianhimoiset tavoitteet, huolehtii tehtävistään, opiskelee ja oppii ja siten saavuttaa hyvät arvosanat, voi päätyä luokassaan sosiaaliseksi hylkiöksi: hikkeksi - joka on pilkan kohde ja vaarassa jäädä vaille kavereita.

Moni on aloittanut tupakoinnin ryhmäpaineen alla. Sama pätee alkoholin käyttöön.

Yhteisten sääntöjen noudattaminen vaatii erityistä henkistä lujuutta, kun tuntuu siltä, että melkein kaikki rikkovat sääntöjä - tai ainakin niin nuo, jotka rikkovat sääntöjä, antavat ymmärtää.

Ryhmäpaine muokkaa helposti myös yksilön sanavarastoa. Ikävät sanat ja ilmaukset tulevat osaksi arkikieltä systemaattisen harjoittelun avulla.

Ryhmäpaine vaikuttaa usein myös siihen, miltä yksilö saa näyttää.Yksilön vapautta tässä asiassa rajoittaa pelko siitä, miten muut hänen ulkonäköään kommentoivat.


Huomenna joulukuun 6. päivänä vietämme maamme itsenäisyyspäivää. Tänä aamuna alakoulun jokainen oppilas sytytti kynttilän viime sodissamme kuolleiden sankarivainajiemme haudoille kiitokseksi siitä, että meistä jokaisella on mahdollisuus elää itsenäisessä Suomessa.

Maamme itsenäisyys ei ole uhattuna.

Sen sijaan uhattuna on kunkin yksilön itsenäisyys ja vihollinen, joka uhkaa, on tuo edellä kuvaamani negatiivinen ryhmäpaine.

Jokaisen tulisi tiedostaa tämä vaara ja kamppailla sitä vastaan.

Jos taas tunnet, että olet jo menettänyt jossain suhteessa itsenäisyytesi ryhmäpaineen alla, voin lohduttaa, että et varmasti ole ainut, joka niin sisimmässään tuntee. Voit kuitenkin ryhtyä toimiin saadaksesi itsenäisyytesi takaisin.

En puhu itsekkyyden puolesta. Puhun positiivisen ryhmäpaineen puolesta. Se on toisten huomioimista. Se on sitä, että yhdessä olemme enemmän kuin yksin.

Olet ehkä kuullut puhuttavan "talvisodan hengestä". Se, miten minä sen ymmärrän - sitä minä tällä puheellani tavoittelen.

Aseta itsellesi riittävän haastava tavoite ja tee sen saavuttaminen itsellesi mahdolliseksi kovalla työllä, vaikka se juuri nyt ei olisikaan muodissa. Pidä kiinn tavoitteestasi. Yksin et siitä selviä. Pyydä apua. Saat sitä meiltä muilta.

Kohottakaamme kolminkertainen Eläköön-huuto 95-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle, missä jokaisen tulee voida elää itsenäisenä.


Jyrki Välimäki
rehtori

Puhe Syreenin yksikössä 5.12.2012 yläkoulun oppilaille





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti