perjantai 23. helmikuuta 2024

Vasaramäen koulu 70 vuotta 26.3.2024


 Kuvassa Vasaramäen koulun oppilaat lähettävät 99 ilmapalloa viesteineen marraskuiselle taivaalle edustaen Suomea kaikkien Euroopan maiden yhteisessä Berliinin muurin murtumista muistelevassa tapahtumassa - muistini mukaan elettiin vuotta 2009, jolloin muurin murtumisesta oli kulunut 20 vuotta. 

Samana vuonna tehtiin päätös yhdistää Kupittaan ja Vasaramäen koulut.

Maaliskuun 26. päivänä tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä päivästä, jona Vasaramäen koulu vuonna 1954 vihittiin juhlallisesti käyttöönsä. Koulua oli toki käyty tuolloin uusissa tiloissa syyskuun alusta alkaen, mutta kuitenkin vasta maaliskuussa kaikki oli niin valmista, että juhlava vihkiäistilaisuus voitiin järjestää. Sittemmin maaliskuun 26. päivää alettiin pitää Vasaramäen koulun syntymäpäivänä. Vaikka uusi Vasaramäen yhtenäiskoulu saikin huhtikuun 4. päivään ajoittuvan uuden syntymäpäivänsä, tuota maaliskuun 26. päivää edelleen juhlitaan Wanhan Vasaran päivänä.

Päivän viettoon kuuluvat tietyt traditiot.

Silloin koulun oppilaita kokoontuu salin täydeltä Päivän Pysäykseen koulun - nykyisin sen Lehmuksen yksikön - juhlasaliin, jonka etuosaa koristaa koulun perinteinen tunnuslause jo vuosikymmenten takaa: Työtä ja iloa – työn iloa!

Itselläni oli tapana omassa puheenvuorossani saattaa läsnäolijat pohtimaan tuota tunnuslausettamme:

"Mitä se tarkoittaa? Miten sinä sen ymmärrät? – Jokaisen meistä tulisi pysähtyä miettimään näitä kysymyksiä tänään Wanhan Vasaran päivänä. Vaikka kuitenkin itse vaikutat eniten siihen, viihdytkö täällä koulussa, teetkö työtä edellytystesi mukaisesti työn iloa kokien, niin sinun on muistettava, että se, mitä sanot ja teet ja miten toimit, on sangen merkityksellistä myös meille muille."

Juhlasalin etuosaa koristaa luku, joka vaihdetaan jokaisena Vasaran ja Wanhan Vasaran päivänä yhtä suuremmaksi. Tänä vuonna uusi luku 70 tulee kertomaan meille, että on kulunut 70 vuotta koulun ensimmäisestä syntymäpäivästä.

Tuon luvun vaihtaminen on aina tehtävään valitulle oppilaalle kunniatehtävä. Rehtorina sain hänen nimensä suljetussa kirjekuoressa, jonka sitten avasin kaikkien nähden. Oppilaan nimen kuuleminen sai aikaan raikuvat aplodit salissa.

Oppilaan suorittaessa kunniatehtäväänsä koulun kuoro lauloi opettaja Eevastiina Miettisen säveltämän ja sanoittaman koulun onnittelulaulun, johon pian kaikki läsnäolijat yhtyivät.

Koulun 50-vuotisjuhlavuonna Turku oli myös Euroopan kulttuuripääkaupunki, johon kaupungin koulut omalla toiminnallaan myös osallistuivat. Tämä näkyi ja tuntui erityisesti koulumme 50-vuotisjuhlallisuuksissa.

Koulun 60-vuotisjuhla järjestettiin 26.3. 2014 yhdessä 20 vuotta täyttäneen Vaskun Vanhemmat ry:n kanssa. Koulun toiminnan 1950-luvun alkupuolella opettajina käynnistäneiden Eila Mannosen, Terttu Petterssonin ja Markku Vähä-Mäkilän rooli oli merkittävä heidän tuodessaan juhlasaliimme häivähdyksen koulun alkuajoilta. Keskusteluun osallistui myös tuon ajan oppilaita.

Toivotan näin sumuisen, sateisen ja jäisen helmikuun lopun iltana kaikille teille, joille Vasaramäen koululla on sija sydämessänne, aurinkoista kevättä! Ja tämän päivän henkilöstölle ja oppilaille työn iloa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti