sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Vieraita Kyprokselta ja Maltalta
VASARAMÄEN KOULU ISÄNNÖI EUROOPPALAISTA OPPILASVAIHTOA 3.-8.4.2017
Vasaramäen koulu on mukana kolme eurooppalaisen urheiluyläkoulun Erasmus+ -hankkeessa ”Preparing Young Student-Athletes for Transitions”. Muut hankkeessa mukana olevat koulut ovat National Sport School Malta ja Pascal Greek School Kyprokselta.Hankkeen tavoitteena on yhteistyössä kehittää urheiluluokkatoimintaa, missä keskeistä on pyrkimys ns. kaksoisuran ( dual career ) mahdollistamiseen: pyrkimystä urheilun ja opiskelun yhdistämiseen parhaalla mahdollisella tavalla.
Hanke on komivuotinen ja kuluvan ensimmäisen vuoden teemana on kysymys ”How to be a healthy athlete?” -Miten pysyä terveenä, jotta nousujohteinen harjoittelu olisi mahdollista? Mitä hyvät tulokset ja menestys edellyttävät?
Jokaisena lukuvuonna järjestetään viikon kestävä oppilasvaihto.Tämä on keskeistä hankkeessa, mutta hankkkeseen liittyy kovin paljon muutakin.  Saimme järjestettäväksemme Turussa hankkeen ensimmäisen oppilasvaihdon, jota isännöivät Vasaramäen koulun seitsemänsistä ja kahdeksansista luokista hankkeeseen mukaan lähteneet 27 nuorta. He saivat vieraakseen kolmentoista nuorta Maltalta ja kaksitoista Kyprokselta.
Maanantaina 3.4. ja tiistaina 4.4. ryhmä oli kokoontunut Satavan Heinänokkaan. Tämä yhden yön leirikokemus käynnistyi Hanna Kokkalan vetämillä Lions Quest-ryhmäytymisharjoituksilla, joiden tarkoituksena oli saada aikaan ryhmän sisäinen turvallisuuden tunne, tutustuminen ja nimien oppiminen. Maanantaina kukin asetti itselleen myös henkilökohtaiset oppimistavoitteet ja pohtii mahdollisia oppimisen esteitä. Päivän päättänyt sauna ja iltanuotio lienevät ainakin vieraille uusi kokemus.


Tiistaina 4.4. on ohjelmassa mm. erilaisia ryhmäharjoituksia ulkona luonnossa vetäjänä Pasi Vesterinen ( www.westarit.fi ). Heinänokassa myös keskusteltiin siitä, miten hankekouluissa oli erilaisin tutkimuksin ja kyselyin työstetty hankkeen ensimmäisen vuoden teemaa. Tämän viikon aikana tämä työ oli määrä koota yhteen.
Keskiviikkona 5.4. vietettiin Vasaramäen yhtenäiskoulun syntymäpäivää, Vasaran päivää. 4.4.2009 Vasaramäen alakoulu ja Kupittaan yläkoulu vihittiin juhlallisesti yhteen ja siitä alkoi Vasaramäen yhtenäiskoulun aika.Päivää vietettiin koulun kummassakin yksikössä ryhmissä, joissa jokaisessa oli oppilaita 1.-9. luokilta. Erasmus+ -vieraat isäntineen osallistuivat tähän uuden opetussuunnitelman henkeä täydellisesti toteuttamaan pyrkineessä ja siinä onnistuneessa tapahtumassa. Päivän lopuksi kummassakin koulun yksikössä kokoonnuttiin juhlasaleihin, missä kukin ryhmä esitti aikaansaannoksensa: kahden minuutin esityksen siitä aakkosten kirjaimesta, joka ryhmälle oli määrätty.
Vasaran päivän vieton jälkeen Erasmus+ -ryhmällä oli oppilaitten fyysisiä ominaisuuksia kehittävä kiertoharjoittelu. Tällä haluttiin esitellä vieraille Vasaramäen koululle ominainen ja paljon valtakunnallisestikin kiitosta saanut tapa luoda pohjaa eri lajien harjoittelulle.
Torstaina 6.4. Erasmus+ -ryhmä työskenteli hankkeen ensimmäisen vuoden teemaa koskevien hankekouluissa toteutettujen tutkimusten yhteen kokoamiseksi ja yhteisen näkemyksen löytämiseksi.
Iltapäivällä on vuorossa pesäpalloa, jalkapalloa ja salibandyä.
Perjantaina 7.4. Erasmus+ -ryhmä toteutti Rynkeby –koulujuoksun aamulla Vasaramäen koulun ympäristössä. Rynkeby-koulujuoksu on pohjoismainen hyväntekeväisyystapahtuma. Juoksimme rahaa Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten hyväksi. Ks. http://www.team-rynkeby.fi/koulujuoksu.aspxIllalla oli Vasaramäen koulun Lehmustien yksikössä konferenssi, johon olimme kutsuneet hankkeessa mukana olevien koulumme oppilaiden vanhemmat, Turun Seudun Urheiluakatemian asiantuntijat ja muita sidosryhmiemme edustajia. Kerroimme, mitä olimme viikon aikana saaneet aikaan ja mitä olimme oppineet.

Haluan kiittää Erasmus+ -ryhmää vanhempineen sekä Anita ZengeriäChris Keithiä, Hanna Kokkalaa ( Suomen Lions-Quest ), Pasi Vesteristä ( www.westarit.fi ), SRK:n Marko Mäenpäätä, Tommi Lakanmaata, Jukka Taljaa, Jere Sorjasta, Minna Tuomarilaa, Minna Aaltoa, Mohammed Faouzia, 9. luokkien kuvausryhmää ja Lasse Heikkilää kuluneesta varsin onnistuneesta viikosta.
Mutta ennen kaikkea haluan kiittää Kristiina Vanhasta. Ilman häntä ei olisi tätä hanketta eikä olisi ollut tätä vaihtoa.

Perjantai-illalla nähty viikon aikana kuvatusta materiaalista nopeasti koottu elokuva osoitti, että viikosta muodostui kaunis tarina, jolla oli alku ja loppu näiden välillä juonen edetessä likimain käsikirjoituksen mukaan - yllätyksiltäkään välttymättä. Tarinalle on tiedossa ainakin kaksi jatko-osaa!

Tätä nyt kuvattua elokuvaa tullaan työstämään edelleen ja kun sen on valmis, olette tervetulleet sen ensi-iltaan.

Projekti jatkuu muutoinkin. Tulemme kokoamaan ryhmän vielä tänäkin keväänä, kunhan tämän viikon johdosta rästiin jääneistä töistä selvitään. Tämä hanke edellyttää itsensä likoon laittamista, heittäytymistä, uskallusta lähteä ulos omalta mukavuusalueeltaan. Tämä on antaas hyvä esimerkii yhdestä elämän perustotuuksista: antaessaan saa. Ryhmä on osoittanut jo tässä ensimmäisessä tapaamisessa olevansa halukas ja kykenevä kaikkeen tuohon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti