sunnuntai 6. marraskuuta 2016

LIFE SKILLS -hanke käynnistyi

Vasaramäen koulun ja Kenian Mogotiossa toimivan Chepyuan Primary School -koulun kehityskumppanuushanke LIFE SKILLS on saanut taloudellista tukea Opetushallitukselta. Tämä avustus on erittäin tärkeä, mutta sen lisäksi tarvitaan Vasaramäen koulun ja koulun ylläpitäjän, Turun kaupungin, rahoitusta sekä ennen kaikkea koulun eri tavoin hankkimaa muuta rahoitusta. Olemme mm. myyneet vanhoja opetuskuvatauluja kolmessa eri huutokaupassa, joiden yhteen laskettu tuotto kohosi 7000 euroon.

18.- 20.10. 2016 Vasaramäen koulun delegaatio teki vierailun Chepyuanin koululle. Vuoden 2017 loppuun kestävän LIFE SKILLS -hankkeen ensimmäinen  teema on Schools on the Move - Liikkuvat koulut. Teema linkittyy vahvasti Suomessa yhteen valtioneuvoston kärkihankkeista: lisätä tunti päivässä liikuntaa koulun arkeen. Turku onkin mukana vahvalla otteella kansallisessa LIIKKUVA KOULU -ohjelmassa.

Keniassa liikkuminen on vielä elämisen taito. Meillä elämän yleinen helppous on vieraannuttanut meidät arkiliikunnasta.  Lasten ja nuorten liikunta on - jos sitä on - aikuisten organisoimaa ja perustuu aikuisten mahdollisuuteen kuljettaa lastaan liikunnan suorituspaikoille.


Mogotiossa ei ketään tuoda kouluun. Kouluun tullaan kävellen - pitkienkin ja hyvinkin vaivalloisten matkojen päästä.
Assi Koskelainen ja Marko Mäenpää olivat valmistautuneet opettamaan ja ohjaamaan tanssin, liikuntaleikkejä ja pelejä. Toimintapäiväksi osui valtakunnallinen vapaapäivä. Siitäkin huolimatta kaikki oppilaat tulivat innokkaina kouluun osallistuakseen tähän toimintaan.



Veimme koululle erilaisia välineitä: merkkikartioita, joilla pelialueen voi jakaa pienempiin alueisiin, joukkuenauhoja, jotka auttavat peleissä erottamaan joukkueet toisistaan, pillejä opettajille, jotta ei tarvita keppiä, erilaisia palloja.

Veimme myös paljon hammasharjoja. Niitä riitti lähes jokaiselle. Kiitos kaikille Vasaramäen koulussa hammasharjalahjoituksen tehneille. Jätimme koululle lisäksi rahaa 50 euroa, jotta myös ilman hammasharjaa nyt jääneet saisivat pian omansa.


Chepyuanin koulu on tehnyt kahdesta huoneesta yöpymistilan niille oppilaille, jotka tulevat hyvin kaukaa kouluun. Vasaramäen koulu on merkittävästi osallistunut ja tulee osallistumaan sänkyjen hankintaan näihin tiloihin.

Sängyt valmistetaan eräässä pajassa Mogotion kylässä. Paja työllistää jo kymmenen henkeä. Koska opettajainhuone on varsin rujo ja sekainen, pyysin tuosta pajasta tarjouksen metallirakenteisesta hyllystöstä opettajainhuoneeseen. Olisi tärkeää, että tuellamme hankitut kirjat saisivat kunnon hyllyn, jossa niitä säilytetään.

Vierailu Mogotiossa ja usean World Vision -kummilasten kotona sekä Chepyuanin koululla vietetty aika olivat vain osa Kenian matkaamme - toki tärkein osa.

Kuitenkin oppimisen ja ihmisenä kasvun kannalta vierailu Korogochossa, yhdessä Nairobin slummeista, oli taas merkittävä. Tästä vierailusta kerron seuraavassa blogissani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti