lauantai 28. toukokuuta 2016

Vasaran vasaran luovutus terveydenhoitaja Maija Grönroosille

Terveydenhoitaja Maija Grönroosin viimeinen työpäivä Lehmuksen yksikössä alkoi limusiinikyydillä kouluun, missä kaikki alakoulun oppilaat ja koko henkilökunta odottivat muodostaen mutkittelevan kunniakujan. Jokainen oli varannut Maijalle kukan - moni oli askarrellut kukkansa itse.

Juhlasaliin kokoonnuttiin Päivän Pysäykseen saattamaan Maija eläkkeelle.

Mm. tytöt olivat suunnitelleet tanssiesityksen ja koko koulu lauloi kaikkein pienimpien johdolla laulun Maija Mehiläisestä.

Illalla henkilökunta kokoontui Rantakerttuun, missä tehtäväni oli perinteisen Vasaran Vasaran luovutus.Sinulle, Maija.Elokuussa 1991 aloitin työni Vasaramäen koulun rehtorina. Tiesin työhöni kuuluvan monenmoista ja paljosta olin vielä tietämätön. Yhden erityisen tehtävän tiesin - nimenomaan Vasaramäen kouluun kuuluvan:

Vasaran vasara –perinteen jatkaminen.Kun työntekijä jää eläkkeelle, hänelle luovutetaan Vasaran vasara.

Jokainen vasara on omansa näköinen. Ei ole kahta samanlaista. Materiaalina on yleensä koulumäen mänty.Vasaran vartena on joko karttakeppi – toivon mukaan juuri se, jota vasaran saajakin on käyttänyt – tai jokin muu modernimpi ratkaisu; sellainen, joka ilmentää vasaran saajaa .Tällä kertaa vasara on Hannu Fäldenin käsialaa. Vasaran varren muodostavat puiset spaattelit. Spaatteli on lääkärin ja muun hoitohenkilöstön käyttämä lasta.Olet ollut terveydenhoitajamme vuodesta 1995 – yli kaksikymmentä vuotta.Sinulle jo jonkin aikaa on ollut mahdollista seurata sellaisten lasten kehitystä, joiden isää tai äitiä olet jo aikanaan ollut ottamassa vastaan täällä koulussa.Tuona aikana moni asia on ammatissasi muuttunut. Se on edellyttänyt sinulta uuden oppimista ja vanhasta luopumista – pois oppimista.Mutta olet pitänyt kiinni kaikkein olennaisimmasta työhösi kuuluvasta:

Olet oppilaille helposti lähestyttävä – aikuinen, jolle uskaltaa näyttää haavansa ja kertoa murheensa.

Aikuinen, joka paikalla ollessaan on myös läsnä.Aina meillä ei ole ollut psykologia, ei niin muodoin kuraattoria. Näiden koululle niin tärkeiden asiantuntijoiden tarpeeseen olet sinä vastannut omalla hyvin monipuolisella osaamisellasi tärkeänä työkalunasi lämmin persoonasi.Kolmaskymmenesyhdeksäs

Vasaran vasara.Sinulle, Maija.Kiitokseksi työstäsi Vasaramäen koulussa.Vasaramäessä 27. päivänä toukokuuta 2016

Jyrki Välimäki

Vasaramäen koulun rehtoriEi kommentteja:

Lähetä kommentti