tiistai 3. syyskuuta 2013

Syyskuu

Jos olet syntynyt syksyn kuussa,
niin killut ja keikut omenapuussa.
Poskillasi on ompun puna,
tuotapa katselen lumottuna.
Mitä sinä sanot, jos luoksesi laukkaan
ja punaista poskea haukkaan?
- Uppo-Nalle -

Nyt on kolme viikkoa käyty lukuvuotta 2013-2014. 

Kuten oli ennakoitavissa - alakoulussa liikunnan opetus on varsin haastavaa, kun Lehmuksen liikuntasali, pukuhuone- ja suihkutiloineen on peruskorjattavana aina joulukuun alkuun saakka. Vielä ei ole ollut kovin montaa niin sateista päivää, ettei opetusta olisi voitu toteuttaa ulkona, mutta eiköhän niitäkin ole jatkossa enemmän. 
Ammattikorkeakoulun Ruiskadun yksikön sali on käytössämme kaksoistunneilla. Syreenin saleista saattaa löytyä tyhjää, joka mahdollisesti palvelee joitakin ryhmiä ja tottakai Kupittaan urheiluhalli on käytössämme keskiviikkoaamua lukuun ottamatta.
Tilanne vaatii kärsivällisyyttä niin opettajilta kuin oppilailtakin. Mahtaa olla hienoa saada peruskorjattu sali - mm. kiipeilyseinineen - sitten käyttöön marraskuussa!

Syreenin yksikössä lukion lähtö on merkinnyt väljyyttä, jolla tuntuu olevan monin tavoin myönteinen vaikutus - eikä vähiten ilmapiiriin. Sekin on hyvä, vaikkei se peruskorjausta korvaakaan, että maalarilla on koko ajan yksi luokka työn alla: jo pintaremonttikin lisää viihtyisyyttä.
Uudet ryhmämme, valmistavan vaiheen opetusryhmä eli VALMO-ryhmä ja lisäopetusryhmä YsiPlus, ovat myös aloittaneet. Tuntuu siltä, että onnistuin rekrytoinnissa erinomaisesti. Mirella Arola ja Ljudmila Gnap-Käyhkö työskentelevät VALMO-ryhmän hyväksi, Erityisopettaja Juha Hiltunen taas  YsiPlus-ryhmän luokanvalvojana ja Olli Kangaslahti ryhmän ohjaajana.

Henkilökunnassa on muitakin uusia. 

Opinto-ohjaaja Eeva Himbergin virkavapauden ajaksi saimme erittäin hyvän sijaisen: Maija Hämäläinen. 

Kuraattorimme on vaihtunut. Uusi kuraattorimme on Riikka Laaksonen. Psykologimme Anna Piponiuksen virkavapaus jatkuu vielä ja hänelle haetaan juuri sijaista. Tällaisen löytäminen tuntuu olevan vaikeaa. Heikosta koulupsykologitilanteesta maassamme kertoi mm. eilinen TV 1:n A-studio.

Syreenin yksikön ohjaaja Marko Mäenpää on nopeasti saanut "juonesta kiinni". 

Uusia opettajia ovat Jenni Laakso ja Jere Sorjanen, jotka kummatkin opettavat niin ala- kuin yläkoulussa - Jenni biologiaa, maantietoa ja matematiikkaa, Jere historiaa.

Yläkoulun liikuntalinjan lajiaamuihin tunnutaan olevan yleisesti tyytyväisiä. Tepsi toivoisi saavansa vielä lisää omaa valmennusaikaa ns. akatemiavalmennettavilleen. Itse tunnen niin, että olemme laittaneet kaiken peliin, jotta työjärjestys palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla valmennuksen ja opiskelun yhteen sovittamista. On harmi, jos olen ilmaissut itseäni ennen lukuvuoteen lähtöä niin huonosti, että olen antanut aihetta odottaa enemmän.
Lisättyä liikuntaa on seitsemänsillä luokilla kaksi tuntia, kahdeksansilla neljä ja yhdeksänsillä luokilla kolme tuntia. Näitä tunteja emme yksinkertaisesti voi emmekä saa antaa kokonaan seuravalmentajien käyttöön. 
Lisätty liikunta on arvioitava oppiaine ja arvioinnista vastaa opettaja. Toisaalta meillä on pedagoginen peruste. Emme voi tyytyä siihen, että panoksemme nuoren urheilijan valmennuksessa on vain "pysyä poissa tieltä".  Näemme omaksi rooliksemme kyllä toisaalta lajivalmennuksen mahdollistamisen koulupäivän yhteydessä mutta myös lajivalmennuksen täydentämisen kehittämällä monipuolisesti nuoren fyysisiä mm. nopeus-, kestävyys- ja voimaominaisuuksia. 
HUMUn eli Huippu-urheilun muutostyöryhmän näkemykset ovat tässä tukenamme.Tapio Korjuksen blogi
 
Sain mutkan kautta palautetta, kuinka Huuhkajien nykyinen kapteeni muisteli, miten oli hyvä, kun Tommy Lindholm vei heidät - silloisen Kupittaan koulun jalkapalloluokan - välillä uimaankin. 

Ihan lopuksi kaikille siitä, mikä on tärkeää. Ehkä kaikkein tärkeintä. TV näytti juuri viime viikolla dokumentin Niklas Moisanderista. Hän hyvin paljon - pohtiessaan menestystään - käytti sanaa TAHTO.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti