perjantai 28. syyskuuta 2012

Mikkelinpäivän aattona


Mikkelinpäivää vietetään enkelien päivänä. Enkelit kuvataan Raamatussa Jumalan sanansaattajina, jotka suojelevat ja opastavat ihmistä.

Mikkelinpäivänä kirkoissa vietetään usein perhemessuja. Päivän evankeliumi (Matt. 18:1–10) asettaa uskon esikuvaksi lapsen ja kertoo, että lasten enkelit saavat taivaissa joka hetki katsella taivaallisen Isän kasvoja. Sanoma enkeleistä on tarkoitettu kuitenkin myös aikuisille. Päivän liturginen väri on valkoinen.


"Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi: 'Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan.'" (Matt. 18:2-3)

Kuluneella viikolla sain viestin huolestuneelta oppilaamme vanhemmalta. Silminnäkijän mukaan 7. luokan oppilaamme oli koulupäivän päätyttyä vähällä jäädä linja-auton yliajamaksi Uudenmaantiellä rynnätessään yli tien. Petäjäkadulla asuva henkilö taas soitti minulle ja sanoi, että oli ollut hiuskarvan varassa, ettei hän ajanut yläkoulusta pyörällään tulleen tytön päälle.
Meidän on niin kotona kuin koulussakin tehtävä kaikki voitava estääksemme sen, että jonakin päivänä todella joku oppilaistamme jää auton alle. Kaikkea ei voi nyt jättää suojelusenkelin varaan. Olen koonnut joitakin asioita, jotka tulee ottaa esille lasten ja nuorten kanssa keskustellen.

1. UUDENMAANTIE

Aamulla Lehmukseen tullessa ja iltapäivällä Lehmuksesta lähdettäessä on ehdottomasti käytettävä alikulkutunnelia tai liikennevaloja. Syreeniin tullessa ja Syreenistä lähdettäessä on käytettävä suojatietä, mieluimmin valo-ohjattua risteystä. Suojatielläkin on haettava katsekontakti autoilijaan ennen kuin lähtee tietä ylittämään.

2. VASARAMÄEN "PIKKUKADUT"

Kaikki Vasaramäen kadut ovat tasa-arvoisia. Oikealta tulevalla on aina etuajo-oikeus. Kuitenkin: Pyöräilijän ja kuorma-auton törmätessä pyöräilijälle ei ole mitään hyötyä siitä, että hän oli oikeassa. Jalankulkijan on käytettävä rakennettua jalkakäytävää tai jos sitä ei ole, on kuljettava aivan kadun reunassa.

3. HÄMÄRÄT AAMUT

Polkupyörässä on oltava toimiva valolaite. Jalankulkijalla on oltava heijastin - mielellään useita.

4. RAKUUNATIE TURJAN PUISTOSTA TULLESSA

Koripallokentän jälkeen tultaessa Rakuunatielle tullaan sananmukaisesti "puskista".

5. HAUTAUSMAANTIEN YLITYS VASARAMÄEN PALLOKENTÄN KULMASTA

Ylitettäessä Hautausmaantie suojatietä käyttäen tullaan sananmukaisesti "puun takaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti