tiistai 28. helmikuuta 2012

Populus



Kuva on netistä.

Populus on latinaa ja tarkoittaa joko poppelia tai kansaa - riippuen siitä luetaanko sanassa oleva"o" lyhyenä vai pitkänä...

Jostain syystä eräs käytössämme olevista lukuisista byrokratiaa palvelevista tietokoneohjelmista on myös nimeltään Populus.

Populusta meidän tulee käyttää, kun hakeudumme esimerkiksi koulutukseen: teemme ohjelman avulla matkasuunnitelman. Siinäkin tapauksessa, että kävelemme Kupittaan puiston toiselle laidalle Tietokone opetuksessa -keskukseen eli TOP-keskukseen. Kurssin jälkeen teemme matkalaskun. Siitäkin huolimatta, vaikka meillä ei ole mitään laskutettavaa. Vai miten se oli?

Niin paljon oli taas epäselvyyttä henkilöstön parissa koskien Populuksen käyttöä, että päätin pyytää opetuspalvelukeskuksestamme asiantuntija-apua kouluttamaan henkilöstöämme.

Toki ilmassa on muutosvastarintaakin. Moni kokee, että hallinto- ja talouspalvelujen voimakas keskittäminen kaupungin yhteiseen talouspalvelukeskukseen, on suuresti lisännyt talouspalveluun liittyvää itsepalvelua. Kuitenkin on vallalla vahva epäilys siitä, että talouspalvelukeskus laskuttaa meitä reippaasti tästä palvelustaan.

Kouluttajamme Sirpa Toivonen ja Leena Vilen tulivat tänään Lehmuksen yksikköön. Istuimme luokkahuoneessa valmiina oppimaan, miten Populusta käytetään. Ongelmaksi muodostui pääsy verkkoon, jonka tuli olla hallinnon verkko. Opetusverkko ei käy.
Populus toimii vain hallinnon verkossa.

Lähes kaikki tietokoneet koulussa ovat opetuksen verkossa. Hallinnon verkkoon on kytketty vain jokunen kone kummassakin koulumme yksikössä.

Tämä oli tietenkin minun mokani. Siis kun en tullut tätä ajatelleeksi.

Emme päässeet tarkastelemaan Populusta.

Jotenkin tämä on ajan hengen mukaista. Piti nimittäin kerääntyä opettajainhuoneen hallinnon koneen ympärille ja yrittää nähdä ja kuulla, mitä kouluttaja tekee ja puhuu.

Kun netissä myöhemmin hain tietoa Populuksesta, löysin seuraavan:

Henkilö voi itse kirjoittaa omat matkalaskunsa Web-matkalaskulomakkeelle. Web-käyttöliittymän ansiosta voidaan kirjoitus suorittaa vaikkapa kotimikrolla tai matkalla oltaessa kannettavan tietokoneen kautta matkapuhelin-modeemin välityksellä.

Matkalasku on välittömästi esimiehen tarkastettavissa ja hyväksyttävissä. Maksatus voidaan suorittaa joko erillisenä tai palkanlaskennan kautta. Koska matkalaskujen hallinta on osa WebPopulusta, erillisiä siirtoja palkkajärjestelmään ei tarvita, vaan tiedot ovat automaattisesti myös henkilön vuosi-ilmoituksessa.


Jotenkin tuntui siis siltä, että kouluun on taas lanseerattu jotakin joidenkin sellaisten toimesta, joilla on hyvin olematon tuntuma opettajan arkeen. Taustalla on ajatus, että se mikä toimii kaupungin halkosahalla, toimii myös Vasaramäen koulussa.

Näin ei kuitenkaan ole.

2 kommenttia:

  1. Eiköhän kalevalan päivän teemaan sovi seuraava: harvoin yhtehen yhymme, saamme toinen toisihimme näillä raukoilla rajoilla, poloisilla Pohjan mailla. Lyökäämme käsi kätehen, sormet sormien lomahan, lauloaksemme hyviä, parahia pannaksemme.
    - kaikki tekivät parhaansa ja oli mukava kokoontua yhteen ja ei haitannut, vaikka koulutuksen sisältö jäikin vähäiseksi.;-)

    VastaaPoista
  2. Voihan populus. Sanattomaks vetää. Vaikka onhan se ollut jo pitkään näkyvissä että oheistoiminnot , computerhommat imaisevat kasvavan osan ajasta.Kiirus kasvaa koko ajan vaikka suuntauksen tulisi olla toisinpäin.Onk tämä sitä tietoyhteiskuntaa.? Toivotetaan jaksamista. Olli A.

    VastaaPoista