perjantai 7. tammikuuta 2011

Rukan hangilta
Aurinko nousee Rukalla uuden päivän merkiksi. Tosin - kun katsoo kelloon, päivä on jo pitkällä.

On tartuttava tähän hetkeen. Valoisaa aikaa kestää vain hetken. Toki tänään tuo aika on jo enemmän kuin eilen ja huomenna enemmän kuin tänään.

Loppiainen Rukalla - kuin olisi ulkomailla. Kaikkialla kuulee puhuttavan kieltä, jota en ymmärrä: venäläiset lomanviettäjät ovat täällä. Ja heitä on paljon. Paikkallisten mukaan useimmat heistä tulevat uskomattoman väkirikkaalta Pietarin alueelta, mutta on kuulemma järjestetty sen lisäksi useita tilauslentoja myös Moskovasta suoraan Kuusamoon.

Rukan henkilökunta ja muut paikalliset palvelujen tuottajat ovat kovilla. Siinä ei jokaisen koulussa opiskelemasta ruotsin kielestä ole apua. Englannin kielen osaamisesta on apua, mutta ennen kaikkea tarvitaan venäjän kielen osaamista, jota kuitenkin kantaväestöstä kovin harva on opiskellut koulussa.

Nämä matkailijat tuntuvat käyttävän paljon rahaa. Ei olla köyhiä eikä kipeitä.

Asenteet ovat muuttuneet. Vielä muutama vuosi sitten ei juuri näkynyt venäjän kielisiä opasteita - ehkä korkeintaan joitakin kieltoja ja rajoituksia, joiden taustalla oli nähtävissä ennakkoluuloja Venäjältä tulevia turisteja kohtaan.

Nyt opasteita on: siis suomen ja englannin kielten lisäksi venäjäksi. Tilan puutteen vuoksi on jouduttu usein tinkimään - ruotsi on saanut väistyä.

Pitäisi mielestäni vakavasti harkita kaikkia vaihtoehtoja, joilla voitaisiin lisätä venäjän kielen osaamista Suomessa - vallankin niillä alueilla, missä Suomen ja Venäjän välinen kaupankäynti ja muu vuorovaikutus on osa ihmisten arkipäivää. Tarvittaessa on kyettävä muuttamaan tältä osin valtakunnallista tuntijakoa.

Turussa venäjän tarjoaminen neljänneltä luokalta alkavaksi A2-kieleksi on turhauttavaa. Koko kaupungin tasolla opiskelun on valmis aloittamaan vuosittain vain 1-2 oppilasta.

Pienellekin ryhmälle ollaan toki valmiita opetusta tarjoamaan etäopetuksen keinoin. Etäopetuksesta meillä on erittäin hyviä kokemuksia ranskan kielen osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti