maanantai 5. huhtikuuta 2010

Prahan keväästä



Prahan kevät (tšek. Pražské jaro) on nimitys poliittisesti liberaalille ajanjaksolle kommunistisessa Tšekkoslovakiassa, joka alkoi 5. tammikuuta 1968 ja päättyi 21. elokuuta 1968 Varsovan liiton miehitettyä maan. Tšekkoslovakialaiset olisivat halunneet rakentaa inhimillisempää ja modernimpaa sosialismia, mutta hanke kaatui Neuvostoliiton johdon vastustukseen.

Muutama viikko sitten - maaliskuun 22.-28. päivänä - sain kokea toisenlaisen Prahan kevään: osallistuin kurssille, jonka aiheena oli "European citizenship". Kyseessä on Euroopan Neuvoston lanseeraama käsite, jolle on erittäin vaikea löytää suomenkielistä vastinetta, kun äkkiseltään mieleen tuleva "kansalaisuus" on kuitenkin pikemminkin yhtä kuin "nationality".

European citizenship on minulle tietynlainen asenne: valmius keskustella laajasti arvoista ja pyrkiä löytämään, jakamaan ja vahvistamaan yhteiset eurooppalaiset arvot - myös Euroopan Unionin ulkopuolella. Eurooppaa on Unionin ulkopuolellakin. Euroopan maantieteelliset rajat on vaikea määritellä. En ole varma, onko vakiintunut viidennen luokan maantiedon kirjan määritelmä se ainoa oikea.

European citizenship on taistelua demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta.

Kurssilla olivat edustettuina Azerbaidzan, Armenia, Georgia, Bosnia-Herzegovina, Serbia, Kosovo, Espanja, Belgia, Englanti, Tsekki,Turkki, Romania ja Suomi. Kouluttajat olivat Portugalista, Unkarista ja Valko-Venäjältä.

Teemaa lähestyttiin nuorten näkökulmasta. Samalla sain tärkeää tietoa EU:n Youth in action -ohjelmasta, jonka puitteissa olemme käynnistämässä ateenalaisen nuorisoryhmän kanssa "Young people in Human City" -hankkeen, joka huipentuu tapaamiseen Ateenassa marraskuussa 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti