maanantai 21. tammikuuta 2013

"Peruna on pyöreä, peruna on soikea...


Peruna  on ruoka ihan oikea..." Muistattehan tämä perunan promo-biisin? Sitä taitaa olla aikaa, kun sitä viimeksi hyräiltiin. Tämän päivän koululaisilta se on tainnut mennä kerrassaan ohi.

Meillä on ruokalistalla - niin Lehmuksen Kokkikukossa kuin Syreenin ruokalassakin - aika usein kuorimattomia perunoita. Syy siihen lienee toisaalta taloudellinen, toisaalta kasvatuksellinen: On hyvä, jos lapsi osaa kuoria perunan.  Syy kuoriperuniin saattaa hyvin olla myös terveydellinen. Itse ainakin olen kuullut puhuttavan kuinka kuorimattomassa perunassa on kuorittuun verrattuna enemmän jäljellä terveellisiä ravintoaineita.

Nyt on kuitenkin niin, että lapset ja nuoret jättävät hyvin usein kuoriperunat kokonaan ottamatta, jos vain aikuisen valvova silmä pettää. Toisaalta on myös hyvin tavallista, että lopuksi peruna päätyy koskemattomana jäteastiaan.





On toki oppilaita, jotka kuorivat perunansa ja syövät sen. On myös oppilaita, jotka syövät perunansa kuorineen.

Mitä meidän nyt pitäisi tehdä? Sallimmeko sen, että perunapiste ohitetaan? Vaadimmeko, että perunaa on otettava, mutta sen saa viedä jäteastiaan? Hyväksymmekö sen, ettei lasten tule osata tai viitsiä kuoria perunaa ja minä rehtorina alan vaatia ruokalistalle kuorittuja perunoita?

Miten oppilaiden vanhemmat tämän näkevät?

4 kommenttia:

  1. Koulukeittiössä eletään puun ja kuoren välissä; resurssit ovat niukat mutta hyvää ja terveellistä ruokaa pitäisi saada tarjolle. Onkohan kuitenkin niin että tässä kohtaa olemme onnekkaita: terveellisin ja maukkain vaihtoehto (kuoriperuna lähiruokana suomalaiselta maatilalta) on edullisempi vaihtoehto kuin teollisesti pidemmälle jalostettu muoviin pakattu vaihtoehto jonka alkuperästä ei ole takeita ja mausta on harvoin positiivista sanottavaa?

    Auttaisiko kuoriperunan imagon parantaminen tietoa lisäämällä? Lapset ja nuoret ovat valveutuneita ja ymmärtävät kyllä ruoan terveellisyyden merkityksen ja lähiruoan arvon, jos vain tulevat asiaa ajatelleeksi. Auttaisiko "alkuperämerkintä"? Ruokapöydän viereen kyltti jossa kerrotaan ruoan alkuperä (vaikka maatilan nimen terkkuudella ja pellon valokuvalla varustettuna), ja kehoitetaan maistamaan kuinka hyvää se on?

    Niin, ja kommentti alkuperäiseen kysymykseen: kyllä nykynuorenkin kuuluu osata ja viitsiä kuoria peruna, ja siihen tulee kannustaa. Mutta ei pakottaa, jos joku mieluummin syö perunansa kuorineen.

    VastaaPoista
  2. Itsekin kyllä koulussa syön perunat kuorineen. Toistaiseksi ainakin perunoiden laatu on sen sallinut.

    VastaaPoista
  3. Mielestäni uusi tempaus oli hauska. Päätimme jatkaa teimme videon näin kuorit perunan. http://www.youtube.com/watch?v=_Ts3VBuxzss
    ps. kyllä mekin pääsääntöisesti syödään kuorineen

    VastaaPoista
  4. Ehdottomasti kuorellisia perunoita, ei ole superpalloja koostumukseltaan. Kyllä voisi ehkä valvoa että perunaa syötäisi jos siihen mahdollisuutta ja sen saisi syödä kuorineen jos haluaa.

    VastaaPoista