Turkulaisen Vasaramäen koulun jo eläkkeelle jääneen rehtorin ajatuksia koulun arjesta ja arjesta koulun ulkopuolella - jälkimmäisen korostuessa
sunnuntai 20. tammikuuta 2013
Miten välttää pakkaspaniikki?
Pakkasaamuna voi iskeä paniikki. Lapsen lukujärjestys kertoo, että koulupäivän ohjelmaan kuuluu liikuntaa. Jääkaapin oveen magneetilla kiinnitetystä ohjelmasta on luettavissa, että on ulkoliikuntaa.
Onko sitä ulkoliikuntaa, kun on näin kylmä? -Otetaanko ne luistimet mukaan vai ei? Meidän lapsi ei kyllä näin kylmällä ilmalla luistele! Taidan soittaa opettajalle ja kertoa, mitä meidän mittari tänä aamuna näytti...
Miten tämä kiusallinen aamuinen vatvominen voidaan välttää?
On välttämätöntä, että kotona tiedostetaan, millainen ilma on ulkona. Sataako? Tuuleeko? Onko kylmä? Tämä on tärkeää, jotta oppilasta osataan tarvittaessa ohjata pukeutumaan oikein.
Mitä tulee liikunnan opetukseen, on hyvä, jos luotetaan opettajan kykyyn arvioida tilanne. Siksi ohjeemme on tämä: Varustaudutaan liikuntatunnille siten kuin on etukäteen sovittu! Mikäli kotona tuntuu ilmeiseltä, että sää ei salli ulkoliikuntaa, vaikka sitä olisi ohjelmassa, on hyvä ottaa ulkoliikuntavälineiden lisäksi mukaan sisäliikuntavälineet.
Tilanne on melko hankala koulussa, kun on yksi opettaja ja hänellä liikuntaryhmä, jossa osa oppilaista on vanhempineen aamulla arvioinut sään ulkoliikunnalle sopimattomaksi ja osa taas on kantanut ulkolikuntavälineet mukanaan ja on valmis hommiin.
Liikuntaryhmiä on monta. Meillä Vasaramäen koulussa niitä on liikuntalinjamme johdosta vieläkin useampi. Lisäksi liikuntatunteja on enemmän kuin muissa kouluissa. Ja kuitenkin vain yksi liikuntasali Lehmuksessa, kaksi Syreenissä. Tästäkin johtuen - myönnettäköön - emme kovin herkästi ole viemässä ulos suunniteltua liikunnan tuntia sisätiloihin, joita ei ole vapaana.
Perjantaina muutama oppilas tuli aamulla kovin tuohtuneena luokseni:"Ei kai vain tarvitse tällä pakkasella mennä välitunnilla ulos?"
Välitunnit vietettiin perjantainakin ulkona. Opettajien kesken päätettiin pohtia, miten toimitaan ns. pitkän välitunnin suhteen. Päätettiin ensin seurata ulkolämpötilan mahdollista muutosta ja ennen kaikkea sitä, liittyykö pakkaseen esimerkiksi pureva viima, joka usein saa vain muutaman asteen pakkasen tuntumaan sietämättömän kylmältä.
Kun katsoin ulos Lehmuksen välituntipihalle, näytti siltä, että toimintaa riitti ja kova pakkanen - myönnettäköön: sitä se oli - ei näkynyt lasten olemuksessa.
Välituntien vietto ulkona on tärkeää. Kun lapsi liikkuu ulkona kolme normaalia vältuntia päivässä, hän on liikkunut yhden ylimääräisen liikuntatunnin verran. Eri oppiaineiden opiskelun kannalta on välttämätöntä, että välillä käydään ulkona.
Syreenissä yläkoulun oppilasparlamentin ehdotuksesta tosin kokeillaan nyt kahden välitunnin viettoa sisätiloissa - tosin uloskin saa mennä: Ruokavälitunnilla oppilaat ovat tarkoituksella venyttäneet ruokasalissa oloaan, jottei tarvitse mennä ulos. Nyt voi siirtyä ala- tai kelloaulaan ja tehdä tilaa ruokasaliin niille, jotka ovat vielä tulossa lounaalle. Välipalan myynnin yhteydessä klo 13 oppilaat ovat kerääntyneet ruokasaliin, vaikka eivät olisikaan tulleet välipalalle. Nyt voi jäädä ala- tai kelloaulaan ja välipalalle ruokasaliin menevät vain ne, joilla siihen todella on aikomus.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti