tiistai 7. helmikuuta 2012

Vasaramäen koulun liikuntalinja lukuvuonna 2012-2013


Kuva: Taneli Hankala

Alakoulu

Alakoulun liikuntalinja alkaa kolmannelta luokalta. Tulevana lukuvuonna 2012-2013 mukaan aikoville oppilaille järjestetään valintakoe Kupittaan urheiluhallissa - katsomon takana olevalla alueella - perjantaina 10.2. klo 9.00-11.00. Varustuksena tulee olla sisäliikunta-asu ja -jalkineet. Tähän testiin on voinut ilmoittautua myös oppilas, joka haluaa pyrkiä liikuntalinjalle mukaan 4.-6. luokalta.
Tulevana lukuvuonna kaikki alakoulun 3.-6.luokkien liikuntalinjan oppilaat tullaan jakamaan opetusta varten neljään opetusryhmään. Perusliikuntaa on kaikilla ryhmillä keskimäärin kolme viikkotuntia ja sen lisäksi lisättyä liikuntaa kaksi viikkotuntia. Mahdollisesti tullaan lisäksi tarjoamaan Turun Seudun Urheiluakatemian toimesta liikuntaa vielä tuon viiden tunnin lisäksi - esimerkiksi lehtori Pertti Sahlbergin vetäminä harjoituksina. Joidenkin oppilaiden kohdalla myös oppilaan oma seura ajoittaa valmennusta koulupäivän yhteyteen.
Edellä mainitut ryhmät muodostetaan lisätyn liikunnan painotuksen mukaan. Painotuksia ovat jalkapallo, jääkiekko, tanssi ja voimistelu sekä yleisurheilu ja palloilu.
Tämän kevään aikana kaikkien alakoulun liikuntalinjan oppilaiden tulee vastata huoltajiensa kanssa kyselyyn, jolla kartoitetaan oppilaan liikuntaharrastusta, seuraa, joukkuetta tai valmennusryhmää jne. Samassa yhteydessä on oppilaan mahdollisuus esittää toivomus siitä, mihin edellä mainituista ryhmistä haluaa kuulua.
Alakoulussa liikuntalinjan oppilaita on mahdollista olla kaikissa luokka-asteiden 3.-6. luokissa.
Alakoulun liikuntalinjan käyneiden oppilaiden tulee osallistua muiden lailla valintakokeeseen pyrittäessä yläkoulun liikuntalinjalle.

Yläkoulu

Alakoulun lailla yläkoulunkaan liikuntalinjalle ei ole määritelty hyväksyttävien oppilaiden määrää. Yläkoulun liikuntalinjan oppilaat jaetaan liikunnan opetuksessa kolmeen ryhmään, jotka ovat yleisvalmennus-, tanssi- ja jalkapalloryhmä. Tänä vuonna yleisvalmennusta on erityisesti markkinoitu TuUl:n toimesta seuran omille nuorille yleisurheilijoille.
Ryhmiin hyväksyttävien oppilaiden määrä riippuu hakijoiden määrästä ja soveltuvuudesta ko. ryhmään. Puhumme edelleen liikuntalinjasta, vaikka liikunnan harrastamisen rinnalle on tullutkin vahvasti urheiluvalmennus, jota tullaan kohdistamaan osaan liikuntalinjan oppilaista yhteistyössä Turun Seudun Urheiluakatemian ja oppilaiden omien seurojen kanssa. Tämän ansiosta joidenkin oppilaiden osalta koulupäivän yhteyteen tullaan sijoittamaan valmennusta.

Liikuntalinja vaikuttaa jatkossakin yläkoulun luokkien muodostukseen, mutta todennäköisesti eri tavoin kuin mihin on totuttu. Jalkapalloryhmän oppilaat sijoitetaan varmaankin samaan luokkaan, mutta luokkaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulee myös muita oppilaita, koska en usko enää siihen sattumaan, että liikuntalinjalle tulee valituksi juuri sopivasti luokallinen jalkapallon harrastajia. Tanssiryhmän oppilaat varmaankin sijoitetaan samaan luokkaan. Mutta se ei ole koko luokka. Yleisvalmennusryhmän oppilaat sijoitetaan samalla johdonmukaisuudella liikunnan opetuksen ja valmennuksen mahdollistamiseksi samaan luokkaan, mutta heistä tuskin muodostuu luokkaa.
On itsestään selvää, että pyrkimys on siihen, että tyttöjä ja poikia on suunnilleen luokassa yhtä paljon.

Yläkoulun liikuntalinjan yleisvalmennukseen pyrkivien valintakoe oli 31.1. Kupittaan ureheiluhallissa. Seuraavana päivänä 1.2. oli jalkapalloryhmään pyrkiville valintakoe Poropuiston hallissa ja tanssiryhmään pyrkiville Lehmuksen yksikössä.

Tiistaina 14.2. on toinen mahdollisuus valintakokeeseen, mikäli oppilas oli sairauden takia estynyt osallistumasta varsinaiseen valintakokeeseen. Lisäksi tämä varapäivä on niitä oppilaita varten, joiden ei ollut mahdollista osallistua sekä tanssi- että jalkapalloryhmän valintakokeeseen näiden samanaikaisuuden vuoksi. Lisäksi eräille Turun ulkopuolelta tuleville hakijoille myönnetään mahdollisuus osallistua valintakokeeseen 14.2., koska on ilmeistä, että tieto valintakokeesta ei ole saavuttanut kaikkia lähikuntia.

1 kommentti:

  1. Järkevä ja kannatettava ajatus lisätä oman lajin urheiluvalmennusta liikuntalinjalaisille koulupäivän yhteyteen, päivät ovat osalla kilpaurheilua harrastavista lapsista nyt tosi pitkiä, harjoituksiin lähdetään suoraan koulusta ja kotona ollaan usein vasta klo. 20-21, näin on ainakin niiden lajien harrastajilla, joilla treeniajat ovat pitkät! Toivottavasti saamme mahdollisimman pian lisäinformaatiota miten lajiharjoituksia saa/voidaan järjestää koulupäivän yhteyteen!

    VastaaPoista