sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Tommy Lindholmille


Kuva: Taneli Hankala

Hei, Tommy.

Rehellisesti - olisin tarvinnut vielä apuasi etsiessäni jalkapallolinjallemme asemaa ulkoapäin tulevien kovien odotusten ja muutospaineiden alla. Rehtorin tehtävä on pyrkiä näkemään kokonaisuus ja mikä on liikuntaa harrastavan tai urheilevan lapsen tai nuoren kokonaisvaltaisen kasvun ja kehityksen kannalta parasta. Tämä näky on vaarassa hämärtyä, kun yrittää sovittaa koulun arkea ja "yhden asian ihmisten" kuten tässä tapauksessa jalkapallon seuraihmisten toiveita yhteen.

Tarkkaan ottaen heidän näkökulmansa on usein tuota yhtäkin asiaa - eli omaa lajia - kapeampi: se on oman organisaation näkökulma.

Kuulen paljon puhuttavan huippu-urheilun muutostyöryhmästä eli HUMUsta. Olin äskettäin itsekin menossa sitä kuuntelemaan,mutta käännyin Mauno Koivisto -keskuksen aulassa takaisin, kun huomasin olevani selvästi alipukeutunut tullessani sinne suoraan sorvin äärestä: alakoulun opettajainkokouksesta.

Ainakin se, mitä tilaisuudesta pääsi seuraavan päivän lehteen, tuki omia ajatuksiani. Lapsen ja nuoren tulisi liikkua mahdollisimman monipuolisesti, mahdollisimman pitkään ennen "viimeistä lajivalintaa" ja senkin jälkeen.

Olisi toisaan ollut hyvä olla tämä kuulemassa. Sen lisäksi olisin halunnut kuulla - olen niin perin turkulainen - että meillä täällä Turussa on ainakin joku asia tehty oikein ja hyvin pyrittäessä yhdistämään lapsen ja nuoren koulu ja liikuntaharrastus.

Vasaramäen koulun liikuntalinja on osa Turun Seudun Urheiluakatemiaa, jonka taas koen olevan osan laajempaa valtakunnallista kokonaisuutta.

Kuten Juuso Wahlsten - sinun, hänen ja minun välisessä keskustelutuokiossamme koulussa - tähdensi: yhteistyö, ammattitaito ja hyvä tahto ovat yksittäisen onnistumisen ja laajemman menestyksen avaimet.

Sen asian kyseenalaistamiselle, etteivätkö nuo peruslementit olisi olleet ennenkin osa toimintatapaamme, ei ole perusteita.

Yhteistyön käsite on tosin vaikea. Yhteistyö kun saamisen lisäksi merkitsee myös antamista - ennen kaikkea sitä.

Huomenna maanantaina 6.2. menen Lakanmaan Tommin, Sahlbergin Pertin ja Kalle Sahlstedtin - ainakin heidän - kanssaan Helsinkin valtakunnalliseen Kasva urheilijaksi -seminaariin. Seminaarissa huippututkijat, huippu-urheilijat ja valmentajat pohtivat kanssamme, mitä on hyvä lasten ja nuorten urheilu ja millainen on hyvä startti yksilölliselle urheilijan polulle. Urheilu- ja liikuntapainotteisille yläkouluille järjestetään seminaarissa erillinen osuus teemalla ”Kasva Urheilijaksi yläkoulussa”.

Niin. Olin jokseenkin paniikissa, kun tammikuun 2. päivänä ilmoitit, ettet jatka enää meillä. Mistä löytää henkilö, jolla on riittävä auktoriteetti, jalkapallo-osaaminen ja pedagoginen koulutus? Tarjolla olisi yhdeksän tuntia opetusta viikossa - viikon työjärjestykseen sijoitettuna kuin haulikolla ammuttuna...

Onnistuin kuitenkin löytämään työllesi kelpo jatkajan tälle keväälle, kun Olli Kangaslahti lupautui tehtävään.

En olisi halunnut, että poistut takavasemmalle vaivihkaa. Panoksesi Kupittaan jalkapallolinjan perustamisessa ja toiminnan vetämisessä on ollut keskeinen. Olisit ansainnut toisenlaisen lähdön. Toivon, että tilaisuutemme vielä tulee: tilaisuus huomioida tuo kaikki, mitä olet tehnyt hyväksemme.

Vasaramäen koulun puolesta

Jyrki Välimäki
rehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti