sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Valmentajatapaamisen jälkeen


Arsenalin Aaron Ramsey pääsi tuulettamaan menneellä viikolla voittomaalia Dortmundia vastaan Mestarien liigassa. Kuvan olen lainannut SkySportilta. Toivottavasti siellä ei pahastuta.

Mestarien liigan otteluiden lisäksi urheilun saralla tapahtui muutakin. Omasta mielestäni merkittävin tapahtuma oli koulumme 7.-9. luokkien liikuntalinjan valmentajafoorumi, jonka siis järjestimme torstaina 7.11.2013 Lehmuksen yksikön vast'ikään saneeratussa auditoriossa, jonka aiemmat ikäpolvet muistavat luonnontiedon salina.

Koulua rinnallani edustivat apulaisrehtori Kari Salminen sekä liikunnan opettajista Assi Koskelainen, Tommi Lakanmaa, Jukka Talja ja Kristiina Vanhanen. 
Seuravalmentajien välityksellä edustettuina olivat ainakin jalkapallo - niin TPS, Inter kuin KaaPokin - yleisurheilu, taitoluistelu, taekwondo, pyöräily, rytminen voimistelu, alppihiihto  ja kilpatanssi.
Tärkeä osallistuja oli lisäksi Turun Seudun Urheiluakatemian Pertti Sahlberg, joka koordinoi perusopetuksen urheilulinja- ja urheiluluokkatoimintaa Turun Seudun Urheiluakatemian yhteistyökouluissa, joihin mekin lukeudumme.

Pieni auditoriomme näytti melkeinpä loppuunmyydyltä ja "etänä" internetin välityksellä kuulemma osallistui kaksi henkilöä, joita Antti Huttunen pyrki palvelemaan. Ongelmia oli. Ne johtuivat koulumme viallisesta mikrofonista.

Kuluvan lukuvuoden opetusjärjestelymme tiistain ja torstain lajiaamuineen saivat kiitosta. Samoin koin, että hyvänä ja toimivana nähtiin lisätyn liikunnan kiertoharjoittelu,  missä harjoitetaan motorisia perustaitoja ja yleistaitavuutta, sekä liikunnallisia ominaisuuksia ja kykytekijöitä.

Kehitettävää nähtiin tiedottamisessa. Seuravalmennuksen kannalta olisi tärkeää, että liikuntalinjan viikko-ohjelma olisi nähtävissä internetissä, esimerkiksi koulun kotisivuilla, jotta tämä voitaisiin ottaa huomioon seuroissa kunkin urheilijan valmennusohjelmaa suunniteltaessa.
On myös selvää, että tiistain ja torstain lajiaamujen rinnalle on pyrittävä saamaan 8. ja 9. luokille maanantain ja perjantain lajiaamupäivät klo 10-12, koska valmennuksen keskittäminen pelkästään aamuihin on aiheuttanut joissakin lajeissa sen, että valmentajista ja suorituspaikoista on ollut pulaa.
Korostan kuitenkin, että pyrimme tarjoamaan nuo aamupäivän mahdollisuudet lajiharjoitteluun vaihtoehtona jo tänä lukuvuonna käytössämme oleville lajiaamuille.  Nuori urheilija ei voi olla seuransa lajiharjoittelussa sekä lajiaamussa että lajiaamupäivässä; toinen näistä on aina varattu koulun järjestämälle lisätylle liikunnalle.

Tulevien seitsemänsien luokkien liikunnan opetus ja mahdollisuus lajiharjoitteluun tullaan tulevana lukuvuonna järjestämään niin kuin se on nyt järjestetty. Näillä järjestelyillä nuorella on mahdollisuus saada oman lajinsa valmennukseen yhteensä neljä tuntia viikossa, mitä tukee koulun järjestämä neljän tunnin liikunnan opetus, mistä kaksi tuntia on edellä kuvattua kiertoharjoittelua,

Jalkapallon suhteen emme ole kaikkien toimijoiden kanssa samalla aaltopituudella: koulun järjestämää liikunnan opetusta ei arvosteta ja kahta lajiaamua ei pidetä riittävänä. Vertailukohteita haetaan kaukaa Etelä-Amerikasta.

En usko, että sieltä löytyvät parhaat mallit yhdistää koulunkäynti ja nuoren urheilijan valmennus.

Minusta vertailukohdaksi pitäisi hakea maita, jotka ovat hyvin sijoittuneita niin FIFAn kuin OECD:nkin rankingeissa. OECD:n ranking on käytännössä Pisa-tutkimus, jossa Suomi on jatkuvasti kärjessä; viimeksi sijalla 2 - testin "reading"-osio -  heti Etelä-Korean jälkeen. FIFAn rankingissa Suomi on sijalla 63.

Muista pohjoismaista Ruotsi on sijalla 25, Tanska sijalla 26 ja Norja sijalla 47 FIFAn tilastoissa. Pisa-tuloksissa Norja on sijalla 10, Ruotsi sijalla 17 ja Tanska sijalla 22. Minusta malleja hakemaan ei kannata lähteä merta edemmäs - Pohjanlahden ylitys riittänee.

Brasilia on sijalla 50 viimeisimmässä Pisa-tutkimuksessa.

Tähän loppuun lainaus lauantain 9.11. Turun Sanomista, toimittaja Pekka Pernu, STT, Lontoo:

Arsenalin valmentaja Arsene Wenger  nostaa usein kehuissaan esiin Aaron Ramseyn kestävyyden ja vahvan tahdon.
- Lisäksi hänellä on pakkomielle - halu tulla koko ajan paremmaksi, Wenger on sanonut.
Kestävyys on perua kouluaikojen monipuolisesta urheilutaustasta. Yläkoulussa Ramsey voitti Walesin koulumestaruudet 800 metrillä ja viisiottelussa. Rugby-urakin olisi voinut viedä maajoukkueeseen.
Lopulta jalkapallo vei, ja Ramsey päätyi Cardiffin kautta Arsenaliin Manchester Unitedin nenän edestä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti