perjantai 26. lokakuuta 2012

Advanced Training on Quality - Poland, 9.-12.10.2012




Kuvassa ATOQ-kurssille osallistujia lyhyellä retkellä Varsovaan
Kuva: Constantine, Kypros


Euroopan unionin nuorisotoimintaohjelma Youth in Action tarjoaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa omaan elinympäristöönsä, hankkia kansainvälisiä kokemuksia ja toimia yhteistyössä muiden nuorten kanssa Suomessa ja muualla Euroopassa.
Ohjelma tukee nuorten oppimista vapaa-ajalla ja arjessa. Ohjelmaan osallistumalla nuoret oppivat käytännön tekemisen ja kokemisen kautta esimerkiksi kansalaistaitoja, erilaisuuden ymmärtämistä sekä aloitteellisuutta ja itsevarmuutta.
Nuoret ovat projekteissa aktiivisia toimijoita: he osallistuvat päätöksentekoon, suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Hankkeet vahvistavat nuorten aktiivista kansalaisuutta ja osallistumista yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.
Youth in Action -ohjelmassa on useita erilaisia toimintoja, joista yksi on ryhmätapaamiset. Urheilu- ja hyvinvointiseura Vasaran Pauke ry järjesti viime marraskuussa yhdessä kreikkalaisen nuorisoryhmän kanssa viikon kestäneen ryhmätapaamisen Ateenassa teemana "Young People in Friendly Human Cities - Athens and Turku".

Nyt olemme taas valmiit uuteen vastaavaan hankkeeseen, mikäli yhdistyksen toiminta-alueella - Vasaramäen koulussa - on riittävästi ( 10-15 ) tästä kiinnostunutta nuorta. Mielestäni erityisen hyvin seuraava ryhmätapaaminen sopii koulun nykyisten kahdeksansien luokkien oppilaille. Tavoitteena on, että itse ryhmätapaaminen toteutuu lukuvuoden 2013-2014 syyslukukaudella. Valmistelutyö on käynnistettävä kuitenkin nyt.

Sain osallistua 9.-12.10. 2012 Konstancin-Jeziornassa Varsovan liepeillä ATOQ-valmennuskurssille yhdessä parinkymmenen muun kanssa. Edustajia oli minun ja Inarista kotoisin olevan toisen suomalaisen lisäksi Virosta, Sloveniasta, Saksasta, Englannista, Italiasta, Hollannista, Puolasta, Kyprokselta, Kreikasta ja Turkista.

Osallistujille yhteistä oli se, että jokaisella oli kokemus ainakin yhden ryhmätapaamisen järjestämisestä. Kurssin tavoitteena oli tarjota mahdollisuus arvioida kriittisesti tätä kokemusta ja ryhmätapaamisen vaikutusta osallistuneisiin nuoriin. Kurssin tavoitteena oli lisäksi lisätä ymmärrystä, mitä tulee ryhmätapaamisten laadun kannalta tärkeisiin tekijöihin, kuten nuorten aktiiviseen osallistumiseen, eri osallistujatahojen aktiiviseen osallistumiseen, kulttuurien väliseen oppimiseen ja eurooppalaiseen ulottuvuuteen.

Tuntui tälläkin kertaa varsin epävarmalta kurssipaikalle mennessäni. Vaimokin vielä lähtiessä vitsaili sillä, että "youth olisi taas in action" - viitaten taannoiseen 54-vuotissyntymäpäivääni. Ajattelin, että taitaa taas olla niin että muut kurssilaiset ovat saman ikäisiä kun omat lapseni. Ja olin siinä joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta oikeassa. Mutta. Unohdin sen pian kurssin käynnistyttyä ja tunsin heti saaneeni maata jalkojeni alle - olevani yksi tärkeä osa ryhmää, niinkuin jokainen muukin.

Kurssin vetäjänä toimi kolmen kokeneen non-formaalin oppimisen asiantuntijan tiimi: Anita Silva, Elizabeth Kasa ja Jo Clayes.

Minulle ATOQ-kurssi oli ad hoc. Juuri nyt tarvitsin sitä. Kaikesta oppimastani on varmasti hyötyä, kun Vasaramäen koulu valmistelee lukuvuonna 2013-2014 käynnistettävää yhdeksännen luokan jälkeistä lisäopetusta, jonka toiminnan työnimenä koulu käyttää tällä hetkellä "9+ -hanketta". Lisäopetuksessa koulu tulee mm. hyödyntämään ns. kolmannen sektorin tarjoamaa non-formaalia opetusta ja oppimista formaalin kouluoppimisen tueksi. Vasaran Pauke ry on tässä mukana.

Jyrki Välimäki
puheenjohtaja
Vasaran Pauke ry

Kuva: Constantine, Kypros

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti