sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Puhe yläkoulun kevätjuhlassa 31.5.2014



Aisopoksen tarinat ovat peräisin antiikin Kreikasta, ja ovat alunperin antiikin Kreikan tarinankertoja Aisopoksen suusta lähtöisin. Ne ovat lyhyitä tarinoita, joissa on kaikissa arkielämään liittyvä moraalinen opetus, jotka ovat hyvin helppo ymmärtää. 


Hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa tarina Kilpikonna ja jänis, jossa kilpikonna ja jänis kinastelevat kumpi on nopeampi ja päättivät ottaa kisan. Jänis uskoi olevansa nopeampi eikä viitsinyt juosta vaan meni tien reunaan nukkumaan. Kilpikonna taas tiedosti hitautensa, mutta yritti silti parhaansa. Sitkeän yrittämisen ansiosta se kiirehti nukkuvan jäniksen ohi ja voitti koko kilpailun.

Sinnikkyys on määrätietoisuutta ja pysyvyyttä. Se on sitoutumista, vaikka tehtävä kestäisi kauankin tai vaikka tiellä olisi esteitä. 

Vaikka kilpikonna on hitaampi kuin jänis, se voitti kilpajuoksun sinnikkyydellään. Mikään ei pysäyttänyt eikä harhauttanut sitä. Se jatkoi vain. 

Ilman sinnikkyyttä ihmiset antavat helposti periksi. He eivät pidä lupauksiaan. Kun olemme sinnikkäitä, muut voivat luottaa siihen, että saatamme päätökseen sen, minkä aloitamme, ja pidämme kiinni sitoumuksistamme. 

Kun olemme sinnikkäitä, pysymme ystävinä, vaikka ystävyyttä koetellaan. Emme anna periksi ennen kuin ongelma on ratkaistu.

Koulumme entinen oppilas, 22-vuotias jääkiekkomaalivahti Joni Ortio, vieraili keskiviikkona 28.5. Lehmuksen yksikössä luovuttaakseen pelipaitansa kiinnitettäväksi Lehmuksen liikuntasalin Wall of Fameen.

Joni totesi, ettei hän oman näkemyksensä mukaan olisi ilman sinnikkyyttä ja määrätietoisuutta saavuttanut itselleen asettamiaan tavoitteita eikä päässyt jo varsin lähelle määränpäätään: vakiinnuttaa asemansa NHL-joukkueen maalivahtina.

Hyvät peruskoulun päättävät oppilaat. 

Olette nyt saavuttaneet yhden tärkeän etapin matkalla määränpäähänne - mikä se itse kullakin teistä onkin. 
Haluan koko Vasaramäen koulun henkilökunnan puolesta onnitella teitä tästä saavutuksestanne ja toivottaa teille onnea, kun matkanne taas jatkuu.

Hyvät seitsemännen vuosiluokan päättävät oppilaat. 
Hyvät kahdeksannen luokan päättävät oppilaat.

Peruskoulupolkunne jatkuu vielä. Ensin on kuitenkin kesä. Ensin lepäätte, sitten toivon mukaan lupaatte - itsellenne - asettaa riittävän vaativat tavoitteet - itsellenne - ja sitten sinnikkäästi ja määrätietoisesti pyrkiä saavuttamaan ne, kunnes olette siinä ikimuistoisessa hetkessä, mitä nämä tämän päivän "ysimme" nyt elävät. 

Hyvät YsiPlus-ryhmän oppilaat.  

Toivon, että olemme kyenneet tukemaan teitä niin, että toiveenne jatko-opintojenne suhteen toteutuvat.

Hyvät koulumme nyt jättävät VALMO-ryhmän oppilaat. 

Polkunne on ollut liian kivinen, kuoppainen ja mutkainen. Toivottavasti olemme omalta osaltamme voineet tehdä helpomman ihmisen kulkea ja elää. Toivon, että jokaisella teistä on omat haaveenne ja että me täällä Vasaramäen koulussa olla mahdollistamassa niiden toteutumista.

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta teille kaikille - niin oppilaat, koulun henkilökunta kuin te läsnä olevat vanhemmatkin!

Hyvää kesää!

Jyrki Välimäki
Vasaramäen koulun rehtori














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti