torstai 17. joulukuuta 2015

Rauhallista Joulua!




Hyvät Oppilaat. Syyslukukausi on lopuillaan. Varsin monelle teistä se on ollut ensimmäinen yläkoulussamme - ainakin kaikille teille "seiskoille". 

Niinpä pidimme teidät ensimmäisen kouluviikon irti oppikirjoista tavoitteenamme tarjota teille kokemus siitä, että olette osa kouluyhteisöä, jossa teitä kuunnellaan ja arvostetaan ja jossa oppimisestanne ja hyvinvoinnistanne välitetään.  Yhtä tärkeä tavoitteemme on ollut ensimmäisestä koulupäivästä alkaen tuottaa kokemus osallisuudesta ja siitä, että jokainen voi yhdessä toisten kanssa rakentaa tämän yhteisön toimintaa ja hyvinvointia.

Seiskaluokka on iso haaste. Uusi ympäristö - uudet luokkakaverit, uudet opettajat. Moni löysi nopeasti paikkansa joidenkin etsiessä omaa paikkaansa vieläkin välillä ihan kummallisiakin keinoja käyttäen - näytellen jotakin muuta kuin mitä itse on. Toivottavasti. 

Ei tarvitse näytellä mitään.
Jokainen oppilas on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on. 

Mutta nyt viimeisenkin arvokkaan yksilön on ymmärrettävä, että sillä, miten toimii tässä yhteisössä ja mitä esimerkiksi sanoo toiselle, on sangen suuri merkitys.

Hyviä roolimalleja on ympärilläsi satoja. Rehtorina en nimittäin voi edes kuvitella, että voisi jossakin olla koulu, jossa olisi vielä fiksummat oppilaat kuin meillä täällä Vasaramäen koulussa. 

Sanotaan, että vain taivas on rajana, kun halutaan korostaa yksilön mahdollisuuksien määrää. Sanoisin, että meillä ei edes taivas ole rajana.



Mutta kaikki on viime kädessä itsestäsi kiinni. Niinkuin tämäkin:

Ryhmä seiskoja osallistui  29.8-5.9.2015 Ostrzycessä , Puolassa, Erasmus+ -nuoriso-ohjelman Stay fit, stay smart –vaihtoon vastaavan puolalaisen ryhmän kanssa. 




Osallistujat saavat osallistumisestaan Youthpass-todistuksen. Kolmesivuisessa todistuksessa on lyhyesti kuvattu vaihdon tavoitteet ja ohjelma sekä kunkin osallistujan itselleen asettamat oppimistavoitteet. Minulla on tässä tilaisuudessa ilo ja kunnia jakaa nuo todistukset.

 Suomalaiseen jouluun kuuluu perinne lähettää joulukortteja, joskin perinteisten postin kannettavaksi jätettävien korttien rinnalle ovat tulleet sähköiset joulukortit, tekstarit ja sosiaalisen median suomat mahdollisuudet toivottaa hyvää joulua.



Tässä on esimerkki perinteisestä joulukortista - jopa itse tehdystä. Siinä siis toivotetaan "Hyvää Joulua!"

Mitä on hyvä joulu? 

Vaikka koulukin pyrkii muistuttamaan perinteisistä hyvän suomalaisen joulun elementeistä sisällyttämällä ohjelmaansa mm. joulukirkossa käynnin ja tämän kuusijuhlan, on tämän päivän Suomi joulun vieton suhteen hyvin monikulttuurinen. 

Yhteistä meille kaikille lienee kuitenkin näkemys siitä, että hyvä joulu on perheen kesken riidatonta yhdessäoloa, antamista ja saamista, lepoa koulusta, työstä ja harjoituksista - chillailua. Jouluna syödään hyvin, on tarjolla sitten perinteistä suomalaista jouluruokaa tai vaikka perheen yhdessä valitsemat ja tilaamat tai itse tekemät pizzat.

Hyvät Oppilaat. Haluan kiittää teitä kuluneesta syyslukukaudesta. On ollut ilo toimia rehtorinanne vaikka päivien sekaan on mahtunut muutama vähän huonompikin. Huonoista päivistä on se hyöty, että niistä on hyvä oppia. Tulee uusi päivä, uusi mahdollisuus.

Hyvää Joulua kaikille!

Tämä on puheeni 7.-9. luokkien kuusijuhlassa perjantaina 18.12.2015 Lehmuksen juhlasalissa.





torstai 10. joulukuuta 2015